Rakott gyalult tök
sponsored links
Fagyasztónkban van még néhány finom gyalult tök, amelyek egy nagyobb részét eddig elsõsorban tökfõzeléknek használtam fel. Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy milyen más ételt lehetne készíteni a tökbõl a fõzelék helyett. Egyszer csak jött az ihlet, hogy tepsibe is megsüthetném, egy kis rizzsel összekeverve. Így készült el az alábbi receptem.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 30 dkg barna rizs
- 1,5 dl zabpehely õrölve
- 2 evõkanál õrölt lenmag
- 1 nagy fej hagyma
- 1 evõkanál ételízesítõ
- víz
- petrezselyem
- 2 dl növényi tejszín
- durvára õrölt magok (opcionális)
- reszelt vagy ecetes torma (opcionális)
Elkészítés:
A barnarizst átmossuk, majd feltesszük fõzni. Hagymát aprítunk és egy kevés vízen megpároljuk.
Amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a gyalult tököt. Megszórjuk ételízesítõvel, adunk hozzá pár gerezd fokhagymát felaprítva, vagy fokhagymaprésen átnyomva. Öntünk hozzá kb. 2 dl növényi tejszínt és lassú tûzön addig fõzzük, míg a tök megfõ, megpuhul. A fõzés utolsó 8-10 percében aprított petrezselymet szórunk a tejszínes tökhöz.
Fogunk egy tepsit. Kókuszzsírral kikenjük vagy sütõpapírral kibéleljük. A megfõtt barna rizst összekeverjük a kész tejszínes tökkel, szórunk bele lisztté darált zabpelyhet és lenmag-õrleményt, majd összekeverjük. Végül a tepsibe tesszük a masszát, a tetejére õröl magokat szórhatunk.
Közepes lángon kb. 30-40 percig sütjük.
Kiadós, laktató, egészséges! Tormával ettük, nagyon klassz volt együtt.