Rakott csirke
sponsored links
A rakott ételeket szívesen készítem. Több okból. A tepsiben jól összeérnek az ízek, közben nem kell kevergetni az ételt, és viszonylag kevés a mosogatnivaló fõzés után.
Barbinál olvastam egy rakott csirke receptet a minap, ez adta az ötletet, hogy hasonlót készítsek. Ebbõl is egy kicsi, abból is, fûszerek, csirke, zöldség, és irány a sütõ. Így készül a rakott csirke.
Rakott csirke |
Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé
só
bors
bazsalikom
chili
50 dkg szeletelt gomba
egy kis fej karfiol (vagy 40 dkg mirelit)
reszelt sajt
3 dl tejföl
5-6 nagyobb krumpli
olaj
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, és sós vízben megfõzöm majdnem teljesen puhára.
A krumplit hámozom, mosom, és vékony karikákra-szeletekre vágom. A hangsúly a vékony szón van!
Egy 25x35 cm-es tepsit vékonyan kikenek olajjal. A krumpliszeleteket egyenletesen elrendezem benne. Megsózom. Erre jön a szeletekre vágott, kicsit kiklopfolt csirkemell. A húst sózom, borsozom, megszórom bazsalikommal és chilivel. A következõ réteg a szeletelt gomba, rá pedig a karfiolrózsákat teszem.
A tejfölt elkeverem egy kis vízzel, hogy krémes legyen, beledolgozom a reszelt sajtot. Ezt a keveréket kenem a rakott csirke legtetejére.
180 fokra elõmelegített sütõben, 40-50 percig sütöm letakarás nélkül. A hús nem igényelne ilyen hosszadalmas sütést, az alsó rétegben lerakott krumpli azonban igen.
Rövid ideig hagyom hûlni, majd szeletekre vágva tálalom. Friss paradicsom saláta vagy görög saláta illik hozzá köretként, de önmagában is nagyon ízletes.