Rakott burgonya
sponsored links
Ez az étel régi kedvenc. Mégis mostanában ritkábban készítek, mert volt egy idõszak, ami után kissé besokalltunk. :D Hát hiába, van ez így még a kedvencekkel is. A blogon pedig még nem is volt "rendes" rakott krumpli recept, csak korábban egy amolyan "rendetlen". Most úgy gondoltam, hogy ekkora kihagyás után igazán megérdemli, hogy felkerüljön. Mert azért mégiscsak nagyon szeretjük. :)
Hozzávalók egy 22 cm átmérõjû sütõformához:
1 kg burgonya sós vízben, héjában megfõzve
5 keményre fõtt tojás
25 dkg házi kolbász
40 dkg tejföl
só
2 ek. zsemlemorzsa
Továbbá:
zsír és zsemlemorzsa a formához
- A langyosra hûtött, megtisztított burgonyát és tojást ~0,5 cm-es karikákra vágjuk. A kolbászt is felszeljük. Ha túl zsíros lenne, serpenyõben kissé lepirítjuk, a felesleges zsírt leöntjük.
- A sütõformát kizsírozzuk, kihintjük zsemlemorzsával.
- Rétegezve a hozzávalókat, összeállítjuk a rakott burgonyát. (burgonya, tojás, kolbász, tejföl) Ezt a sorrendet addig ismételjük, míg a hozzávalók el nem fogynak. Közben ízlés szerint sózzuk. A rétegezést egy sor burgonyával zárjuk.
- A tetejét megkenjük a maradék tejföllel, meghintjük zsemlemorzsával és 190°C-ra elõmelegített sütõben ~20 perc alatt készre sütjük.
- Melegen tálaljuk, savanyúságot és friss kenyeret kínálunk mellé.