Rahátos kalács
sponsored links
Tavalyi recept, év vége felé készült, nem sokkal azután, hogy megkaptam a gyerekeimtõl ajándékba a Szakácskönyv kétbalkezeseknek címû könyvet. :) A Hajnitól kapott raháttal készültem kalácsot sütni, és én okos, azt gondoltam, hogy a rahátot lereszelem a nagylyukú reszelõvel, hogy szebben, jobban simuljon bele a tésztába. Gondolhattam volna, hogy nem akármiért nem láttam még senkinél ezt a módszert. Aki ismeri a rahátot, el tudja képzelni, mit küszködtem a reszelõvel, végül a felénél - amikor a jobb hüvelyujjamból egy darabot sikerült legyalulni és a rahát kellõen ráragadt a reszelõre - feladtam. Bekötöttem az ujjamat, és egy jó éles késsel elkezdtem aprítani a maradék rahátot. Már majdnem befejeztem, amikor mit gondoltok, mi történt?! Persze hogy elvágtam az ujjamat, mégpedig jobbkezes lévén a bal hüvelykujjamat, elég mélyen. Újabb kötözést követõen pedig befejeztem a kalácssütést, ami végülis ennyi szerencsétlenkedést követõen nagyon jól sikerült. A raháttól édes, finom, puha kalács lett a végeredmény, egy csésze meleg kakaóval nagyon finom volt reggelire. Hajni, köszönöm a rahátot, Iza, köszönöm a receptet! Kevesebb balszerencsével sok sikert hozzá!
Hozzávalók 2 kalácshoz:
a tésztához:
- 2 dl tej
- 12 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztõ
- 50 dkg liszt
- 1 tojás + 1 tojássárgája ...