Rahátos buborék kalács

2018-04-01

sponsored links






Hozzávalók 2 db kalácshoz:
1 kg simaliszt
10 dkg barna cukor
1 kávéskanál só
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
3 dl habtejszín
2 csomag szárított élesztõ

Továbbá : 25 dkg vegyes színû  rahát és egy darab egész felvert tojás a kalácsok lekenéséhez.

Sütéshez: 2 db nagyobb doboz forma, méretre vágott szilikonos sütõpapír

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit pakoljuk bele a kenyérsütõgép üstjébe és válasszuk ki a dagasztó programot,majd bízzuk rá a dagasztást és a kelesztést.

Dagasztógép hiányában a következõ módon készítsük  el a tésztát.
Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet,a sót,a cukrot.
Az élesztõt egy kevés langyos tejszínbe futtassuk fel egy csipet sóval és egy teáskanál cukorral.
Adjuk hozzá a kimért liszthez és üssük bele a tojásokat ,majd kezdjük el dagasztani.
Kis adagokban dagasszuk bele a maradék tejszínt is.
Dagasszuk tovább addig,amíg a tészta le nem válik a kezünkrõl és elválik az edény falától.
Ekkor takarjuk le egy konyharuhával és tegyük langyos, meleg helyre keleszteni.
Akkor jó a tésztánk,ha duplájára kelt.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett munkafelületre és osszuk ketté.
A formák aljába vágjunk egy -egy sütõpapírt.
A rahátokat vágjuk nagyobb kockákra.
A tésztából csípjünk le egy diónyi nagyságot.
Közepébe tegyünk egy rahát kockát és formáljunk belõle egy gömböt.
Hasonló módon készítsünk az összes tésztából raháttal töltött golyókat és tegyük sorba egymás mellé a formába,majd a tésztagolyókra is rakjunk még két sort,vagyis addig rétegezzük a golyókat amíg el nem fogynak.
( Ez függ a forma mélységétõl és nagyságától. Nekem három sor fért a formába.)
A másik tésztából is hasonló módon készítsük el buborék kalácsunkat.
Ha jól dolgoztunk,akkor két formába,két kalácsot készítettünk el,amit egy konyharuhával takarjunk le és kelesszük duplájára. Közben melegítsük elõ a sütõt 170-fokon,gáznál 3 fokozaton.
A megkelt kalácsok tetejét kenjük le felvert tojással egyenletesen és tegyük be a sütõbe sülni.
A sütési idõ kb. 35-40 perc. A formába hagyjuk kihûlni és csak ezután szeleteljük fel.








Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2018/04/rahatos...

sponsored links

Keres?s