Raffaello
sponsored links
Az alábbi mennyiség egy nagyobb társasági alkalomra készült, ezért aki kisebb mennyiségben kívánja elkészíteni, az arányosan gondolkozzék a hozzávalókkal.
Pontosan 76 db golyó készült el, de ez, ha kisebbek, akkor lehetett volna éppen 100 is.
- 20 dkg apró szemû kókuszreszelék (pl. Aldis)
- 10 evõkanál, azaz kb. 20 dkg kókuszliszt (pellet)
- 5 evõkanál kókuszzsír
- 10 evõkanál eritrit
- 1 evõkanál vanília por – szárított valódi vanília
- 10 dkg hántolt mandula (15 dkg-ot vettem a biztonság kedvéért, de a kb. 10 dekányi elég lett!)
- 1 l víz – Ez nem tévedés; azért kellett ennyi, mert tudtam, hogy a kókuszlisztnek igen nagy a nedvszívóképessége
- Ha szükséges, akkor lehet használni további kókuszlisztet
- 1 lapos evõkanál (2 dkg) agar-agar, vagy egy kis zacskó tortazselé
- 10 dkg lehetõleg nagy szemû kókuszreszelék a golyók hempergetéséhez (Sajnos nekem csak apró szemû volt itthon!)
Elkészítés:
- 8 hozzávalót – a zselírozó és a hempergetés reszelékét kivéve – alaposan keverd össze, majd tedd fel kis lángon fõni
- Fõjön legalább fél órát, és néha keverd át a masszát
- 30 perc elteltével a forró masszába tedd bele a zselírozót (agar-agar, vagy tortazselé), és még 5 percig fõzd
- Nézd meg a massza állagát, és ha túlságosan vizes lenne, akkor néhány evõkanál kókuszlisztet még önts hozzá, és keverd el, míg jól formázhatóvá nem válik
- Hagyd kihûlni, várj legalább 1 órát a formázásra
- A már majdnem hideg masszából evõkanállal emelj ki kb. 2 dkg-nyi anyagot, szúrj a közepébe hántolt mandulát, és formázz golyókat
- A megformázott golyókat azonnal hempergesd meg kókuszreszelékben
- Helyezd tálra az édességet, és tedd hûtõbe – a felolvadt kókuszzsír vissza fog dermedni, a zselírozás pedig némi lágyságot kölcsönöz a tésztának