Radóci csorba - Ciorbã Rãdãu?eanã

2017-12-20

sponsored links



A Radóci csorbát az 1980-as évek elején egy Radóci (Szucsáva megye) román szakácsnõ fejlesztett ki, mint egy könnyebb változatát a hagyományos pacallevesnek. Õ, eredetileg pulykahússal készítette, de csirkemelles változat terjedt el jobban a románság  körében. 

Hozzávalók6 személyre: 50 dkg csirke vagy pulykamell, 30-40 dkg csirke vagy pulykacsont(szárnytõ, fartõ), 4 sárgarépa, 1 pasztinák, 1/2 zeller, 1 piros paprika, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 2,5 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 evõkanál liszt, 0,5 dl olaj, só, bors, ecet, csípõspaprika.


Elkészítése: Hideg vízben fõni tesszük a megmosott húst meg a csontokat, mikor felforrt lehabozzuk. A zöldségeket megpucoljuk, 2 sárgarépát lereszelünk, az olajon megdinszteljük, feltöntjük egy kevés vízzel, majd az egészet a leveshez öntjük. Beletesszük a megmaradt, félbevágott sárgarépát meg a többi zöldséget, a hagymát és az áttört fokhagyma felét, sózzuk, borsózzuk és addig fõzzük, míg a hús puha nem lesz. A levest leszûrjük, a húst kicsi darabokra vágjuk. A megmaradt fokhagymát mozsárban kevés sóval krémesre kavarjuk, beletesszük a levesbe. A lisztet kikavarjuk a tojássárgájával meg a tejföllel, kevés forró lével hõkiegyenlítjük, majd rátöltjük a levesre és folytonos kavarással, lassú tûzön felforraljuk.  Visszatesszük a húst, ecettel savanyítjuk és csípõspaprikával tálaljuk.



Ciorbã Rãdãu?eanã
Ingredientepentru 6 persoane: 500 g piept de pui sau de curcan, 300-400 g tacâmuri de pui sau curcan(spate, aripi), 4 morcovi, 1 pãstârnac,  ?  ?elinã, 1 ardei ro?u, 1 ceapã, 1 cãpã?ânã usturoi, 250 ml smântânã, 2 gãlbenu?uri, 1 lingurã fãinã, 50 ml ulei, sare, piper, o?et, ardei iute.

Prepararea: Tacâmurile ?i pieptul se pun la fiert în apã rece, se spumeazã la nevoie, apoi se asezoneazã cu sare ?i piper ?i se fierbe la foc moderat. Se curã?ã zarzavatul ?i legumele, 2 morcovi se dau pe rãzãtoare ?i se cãlesc în ulei pânã ce acesta se coloreazã, se stinge cu 100 ml apã rece, se dã în clocot, apoi se toarnã în supã. Se adaugã ?i zarzavatul rãmas, ceapa întreagã ?i jumãtate din usturoiul pisat ?i se fierbe pânã ce carnea se înmoaie. Se ia deoparte, se strecoarã, iar pieptul de pui se taie cubule?e mici, se ?ine la cald. Usturoiul rãmas se piseazã în mojar cu sare, se adaugã în ciorbã. Fãina se amestecã cu gãlbenu?urile ?i smântâna, se adaugã pu?inã zeamã fierbinte, apoi se toarnã totul în ciorbã ?i se fierbe la foc mic, 1-2 minute, amestecând încontinuu. La sfâr?it se adaugã ?i pieptul ?i se potrive?te gustul cu o?et. Se serve?te cu ardei iute. 


Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2017/12/ra...

sponsored links

Keres?s