R?ntott cukkini a s?t?b?l 2. - Csincsilla receptje alapj?n
sponsored links
Nemr?g k?sz?lt n?lam egy adag s?t?s r?ntott cukkini, ?s ott Csincsilla le?rta kommentben, hogy ? hogy szokta csin?lni. Am?gy is sok nyugd?jazott cukkini ?rkezik hozz?m a z?lds?gboltb?l, ?s am?gy is ki akartam pr?b?lni el?re bes?zva is, sz?val itt a b? verzi?. A fot?k most kicsit s?padtabbra siker?ltek, viszont a cukkini ?gy sokkal jobb lett. Csincsilla glut?nmentesen csin?lja, ?n nem ragaszkodtam ehhez, mert szerencs?re nekem nem kell.
Hozz?val?k 1 f?re:
- 1 db cukkini
- 3 ev?kan?l kukoricaliszt (hogy ropog?s legyen)
- 1 nagy toj?s
- a toj?sba: t?pi?kaliszt, fokhagymapor, s?, bors
- 1 b?gre zsemlemorzsa (ha kell, akkor glut?nmentes, de nem aldis)
T?pi?kaliszt nincs itthon, de m?r beszereztem t?pi?kakem?ny?t?t, amikor egy ?ri?si bioboltban voltam valamikor j?nius-j?lius t?j?n, egy olyan titkos helyen, ahov? csak jelsz?val lehet bejutni, ?s oda Olgi vitt el. Vagyis a jelsz? csak ahhoz kell, hogy olcs?bban tudjak v?s?rolni, bemenni bemehetek an?lk?l is. Ezeket szereztem be akkor, v?gre meg tudom mutatni a kincseimet:
A t?pi?kakem?ny?t?t meg az?rt vettem, mert Csincsilla kommentelte a k?nai cs?p?s-savany? levesemn?l, hogy a profi szak?csuk, Sepsi Bal?zs szerint a jellegzetes ?llagot t?pi?kakem?ny?t?vel lehet el?rni (a k?nai levesn?l). Sz?val t?pi?kaliszt helyett most t?pi?kakem?nyit?t haszn?ltam, de szerintem lehet b?rmilyen liszt vagy kem?ny?t?, mert nem ez a l?nyeg, hanem hogy a toj?s kicsit s?r?bb legyen. Egy f?l ev?kan?llal tettem bele, nem mertem t?bbet.
Az elk?sz?t?s: A cukkinit bes?zni ?s ?llni hagyni legal?bb egy negyed?r?t, de ak?r egy napot is ?llhat a h?t?ben. Ut?na le?nteni a lev?t. Azt?n bepan?rozni (kukoricaliszt - s?r?tett toj?s - zsemlemorzsa), tepsire sorakoztatni, olajjal meglocsolni (biztos k?zzel, gyorsan, sz?k?t? n?lk?l, haha, ez nekem nem megy) ?s 180 fok 25 perc a s?t?ben. F?lid?ben megforgatni.
Apr? megjegyz?s ehhez a biztos k?zhez: ma vizet akartam t?lteni egy ike?s talpas poh?rba. Megind?tottam az ?vegb?l a vizet, ?s azzal a lend?lettel, ahogy le?rkezett a poh?r alj?ra, az ?sszes ki is fr?ccsent a t?loldalon, beter?tette a konyhapultot, a k?vet, ?s maradt kb. 1 cm-nyi a poh?r alj?n. Ut?na letakar?tottam a pultot ?s felmostam a konyh?t. Fontos tudni, hogy ez napk?zben volt, munkaid?ben, nem fr?csihez t?lt?ttem a vizet!
T?nyleg nem puhultak meg a cukkinirudak a bes?z?st?l. Azt hiszem, lehet karik?ra v?gni is, nem csak ilyen rudakra.
Csin?ltam a r?ntott cukkinihez hagym?s-majon?zes krumplit, amit Borit?l tanultam. Ez gyorsan megvan: p?r szem krumplit megf?ztem h?j?ban (nem eml?kszem mennyit, mert r?gebben csin?ltam, csak az?ta nem volt id?m ?rni), mondjuk 3 db kicsi-k?zepeset. A t?lba nyomtam egy adag majon?zt (kb. 3 ev?kan?llal), ebbe elkevertem kicsi must?rt, citromot, porcukrot, ?r?lt szerecsendi?t, majd 2 deci tejf?lt vagy lehet, hogy ink?bb g?r?g joghurt volt, ahogy a fot?n a majon?z ?llag?b?l l?tom. Ebbe apr?tottam egy kis ?jhagym?t ?s belekarik?ztam a kih?lt krumplikat. Vagy f?lkarik?ztam asszem. Ja ?s most magos must?rt haszn?ltam (dijonit), ha j?l l?tom.
Ha sz?p id? lesz, holnap csin?lok k?pet a feh?rr?l is, mert az is kiny?lt m?r. Csak jelzem, hogy a gy?mb?remr?l van ?j, 2 h?napos sz?linapi fot? a saj?t gy?mb?r nevel?s?r?l sz?l? fejezetben, ?s arr?l is lehet olvasni egy m?sik fejezetben, hogy mi mindenre j? a gy?mb?rtea.
Na ?s itt a feh?r krizant?m is, ahogy ?g?rtem: