R?ba menti t?d?leves
sponsored links
Nagyon szeretem a szalont?d?t, ellenben a benne f?tt t?d?t egy?ltal?n nem tudom megenni. Mindig ki szoktam kotorni a t?ny?rb?l. A minap viszont ?jra ?tolvastam a Vasi, zalai paraszt?telek c?m? szak?csk?nyvet. ?s tal?ltam benne egy levest, amir?l ?gy gondoltam, hogy ezt megenn?m. Ugyanis a f?tt t?d?t ?s szivet le kell dar?lni ?s ?gy ker?l vissza a levesbe. Az ?ze pedig hasonl?an pik?ns, mint a szalont?d??. Nagyon finom! Megtartom, az biztos, hogy fogom m?g f?zni. Amolyan igazi j? kis t?li leves.
Hozz?val?k:
- 50-60 dkg sert?st?d?
- 1 sert?ssz?v
- 2 s?rgar?pa
- 1 petrezselyem
- 5-10 dkg zeller
- 1 fej v?r?shagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- k?shegynyi ?r?lt bors
- toj?snyi zs?r
- 3 ev?kan?l liszt (kett? a r?nt?sba, egy a habar?sba)
- k?shegynyi sz?nes paprika
- 1 bab?rlev?l
- 1 te?skan?l kakukkf?
- 1 kis poh?r tejf?l
- 1 p?pos k?v?skan?l cukor
- 1/4 - 1/2 citrom
- s?
A t?d?t ?s a sz?vet feltessz?k f?ni, legal?bb 2,5 liter s?s v?zbe. Hegyes vill?val szurk?ljuk meg a t?d?t, ?gy nem dagad ki az ed?nyb?l. Ha felforrt, hozz?tessz?k a bab?rlevelet ?s egy ?ra alatt fed?vel puh?ra f?zz?k, majd kivessz?k a h?sokat, kiss? hagyjuk h?lni, daraboljuk ?s ledar?ljuk. K?zben a lev?t egy s?r? sz?r?n ?tsz?rj?k, majd vissza?ntj?k a faz?kba. (Ez nem sz?ks?ges, de ?n ?tsz?rtem.) A tiszt?ra mosott ?s feldarabolt z?lds?gf?l?ket beletessz?k a l?be, f?szerezz?k kakukkf?vel, borssal, ?s persze a ledar?lt h?st is hozz?adjuk a leveshez. A z?lds?gek puhul?s?ig f?zz?k. K?zben a zs?ron elkezdj?k dinsztelni az apr?ra kock?zott v?r?shagym?t, s mikor m?r f?lig puha, 2 ev?kan?l lisztet is hozz?adunk ?s s?t?t zsemlesz?n? r?nt?st k?sz?t?nk ?gy, hogy mikor majdnem k?sz a r?nt?s, a cukrot is beletessz?k, ?s ?s ?gy pir?tjuk s?t?tre a r?nt?st. Ha k?szen van, levessz?k a t?zr?l, ?s a z?zott fokhagym?t is ?tkeverj?k benne. V?g?l kev?s hideg v?zzel f?lengedj?k, pici pirospaprik?t is hozz?kever?nk. A r?nt?st azt?n h?kiegyenl?t?ssel a leveshez adjuk, s p?r percig er?sen forraljuk. V?g?l egy csapott ev?kan?l liszttel elkevert tejf?llel behabarjuk a levest, s azzal egy?tt is forraljuk p?r percig. Legv?g?l egy negyed vagy f?l citromot belecsavarunk a levesbe, K?stolni kell, mennyire szeretj?k savanyk?san. Pir?tott zsemlekock?t, cs?kokra v?gott palacsint?t, vagy apr? zsemlegomb?cot adunk hozz? bet?tnek. ?n most apr? zsemlegomb?cokat k?sz?tettem.