Quinoával töltött zöldséges zöldségek
sponsored links
Vegetáriánus múltamból fakadóan nyitott vagyok a húsmentes kajákra, pláne, ha a rizstõl eltérõ gabona is kerül bele. Mert valljuk be, a húsevõk (tisztelet a kivételnek) nem sok gabonát, (/pszeudogabonát) esznek. Pedig annyifélébõl válogathatnánk. Igen, én is közéjük tartozom néha, mert meg-megfeledkezem róla, hogy a rizsen túl is van élet. Ehetõ a zab, a köles, a bulgur, a hajdina, vagy éppen a quinoa is. Persze az a legfontosabb, hogy el is tudjuk készíteni.
Például próbálkoztam már párszor a kölessel, de sosem ízlett igazán, aztán a maradékot a kamrában a molyok ették meg. Pár hete olvastam viszont, hogy mind a kölest, mind a quinoát érdemes forró vízzel átmosni fõzés elõtt, hogy a keserûanyagot lemossuk róla. A quinoáról már sok jót olvastam, úgyhogy mélyen a pénztárcámba nyúltam és vettem egy csomaggal, hogy kipróbáljam. Mûködött a forró vizes lemosásos módszer, már csak azt kellett kitalálnom, mibe tegyem. Mivel elég tömény, elhatároztam, hogy néhány zöldséggel, keleties fûszerekkel zöldségbe töltöm. Az ihletet Kicsi Vú-tól kaptam. Cukkinit, és kápia paprikát töltöttem. A töltelék összefogása pedig szintén vega trükk: õrölt lenmag vízzel keverve. Nekem a paprikás ízlett jobban, de mindkét változat egyaránt megállta a helyét, és abszolút nem hiányzott a hús az ebédbõl.
Hozzávalók 2 személyre:
1 közepes cukkini vagy két kápia parika
1 dl quinoa
1 kápiaparika vagy egy fél kaliforniai
2-3 szem gomba
1 kis fej hagyma
1 kk római kömény
1 csipet fahéj
chili ízlés szerint
1 ek õrölt vagy mozsárban összetört lenmag
2 ek víz
só, bors, olívaolaj
A sütõt elõmelegítettem 220 °C-ra.
A quinoát forró vízzel átmostam egy tálban fakanál segítségével, majd leszûrtem. Ezután nagyjából kétszeres mennyiségû sós vízben puhára fõztem. Ha fõzés közben elfogyna a víz, nyugodtan lehet pótolni, a lényeg, hogy ne maradjon kemény a quinoa.
Közben a cukkinit félbevágtam és a belsejét egy kiskanállal kivájtam, hogy maradjon minimum fél cm pereme. A kápiákat félbe vágtam és kicsumáztam. A szárat rajta hagytam, mert úgy sokkal mutatósabb. A zöldség ?csónakokat? kicsit besóztam.
A hagymát apróra, a cukkini belsejét, a kápiát és a gombát kockára vágtam. Az olajon megdinszteltem a hagymát, majd ment rá a paprika és pár percig pirítottam. Azután hozzáadtam a gombát, ez nagyjából öt percig puhult, végül ment bele a cukkini is. Sóztam, borsoztam, és rászórtam a fûszereket is. (A fûszerezésnél nem szeretek nagyon pontos mennyiségeket adni, mert annak vagyok a híve, hogy mindenki kóstolgasson, és csak annyira fûszerezzen, amennyire neki ízlik. Mert nem vagyunk egyformák)?Végül az õrölt lenmagot határozott mozdulatokkal elkevertem a vízzel és gyorsan hozzákevertem a töltelékhez, hogy onnan szívja fel a vizet és összetartsa a masszát.
Amikor a quinoa megfõtt, ezt is a zöldségkeverékhez adtam és még utoljára ellenõriztem az ízeket. A masszát a zöldségekbe töltöttem és sütõpapírral bélelt sütõlemezen nagyjából 20 percig sütöttem.
A chili szokás szerint túlszaladt, de ezt leszámítva teljesen meg voltam vele elégedve. A római köménytõl és fahéjtól kapott némi keleties beütést. A quinoa finom, a zöldségektõl pedig sok féle íz keveredik. Tényleg nem hiányzott a hús az ebédbõl :)