Quinoa
sponsored links
Tegnap adtunk az egészségnek.
Mondjuk ma nem, mert Sándor-nap van és nálunk mindenki Sándor. Nem volt nagy eszem-iszom, de azért volt mokkacsokis torta meg jó kis egyben sült tarja, szóval tegnap rákészültem, el is borzadtak a népek, hogy mi az a quinoa, amit meg akarok velük etetni.
Bírom ezeket a dél-amerikai magokat, mindegyik rém egészséges. Bár a tápiókával szemben vannak fenntartásaim, ugyanis anno állandóan Molnár Gábor könyveit bújtam és neki folyton tele volt a hócipõje a maniókával meg a jamgyökérrel.
A quinoa (Chenopodium quinoa) a köleshez hasonló szemes termény, amely az egyik legtöbb ásványi anyagot tartalmazó, legtáplálóbb álgabona vagy gabonapótló. Dél-Amerika kultúrnövénye, az inkák szent gabonája, "aranya". Kecsua nyelven a jelentése hold, magok anyja vagy gabonyaanya.
A spanyol hódítás elõtt a kukorica, burgonya és a bab mellett alapvetõ élelmiszer volt. Termesztése Kr. e. 5000 évre nyúlik vissza. A legrégebbi termesztett formáját Peruban találták. További quinoa ültetvényeket Argentínában, Bolíviában és Chilében találtak.
A quinoa az Andokban ma is az egyik legfontosabb táplálék. Az indiánok a magon kívül a leveleit zöldségként fogyasztották, a növény szárát pedig állati takarmányként hasznosították. A növekvõ gazdasági nehézségek idején a 70-es években, Bolíviában és Peruban a quinoa és az amaránt ismét fontos szerepet játszott, mint hazai termesztésû növény.
Lágyszárú, egynyári növény, kb. 2 m magasságig megnõ, levelei és megjelenése a fehér és piros ...