Quinoa
sponsored links
Szeretem, hogy egyre több különlegességgel találkozok az üzletekben, piacokon. Természetesen a quinoa (ejtsd:kinoá) már jó néhány éve kapható hazánkban, de mégis kevesen ismerik.
Én a rizst szerettem volna helyettesíteni valamivel, így találtam rá ezekre az apró magocskákra.
FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI
A növény magjait használjuk fel fõzésre. Levelei is fogyaszthatók, de hazánkban ilyet nem lehet kapni.
SZÁRMAZÁS
Dél-Amerikából származik. Bolívia és Peru az õshazája. Innen kapjuk mi is natúr vagy puffasztott magokat.
LEÍRÁS
A mustármag nagyságú magok akár a 180 cm magas növény tetején nõnek. A hazánkban is termesztett cirokra hasonlít. Parajjal és céklával rokonságban állnak. A disznóparéjfélék családjába tartozik.
ÉRDEKESSÉG
Dél-Amerikában 6000 éve fogyasztják. Az inkák a "Magok Anyjának" tartották ezeket az apróságokat.
TÁPÉRTÉKE
A legfontosabb, hogy gluténmentes a quinoa. "Álgabonaként" is említik, hisz összetételében hasonló.Teljes értékû fehérjeforrások az apró magocskák. Tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud elõállítani, ezért élelmiszerekbõl kell bevinni azt.
A kalóriatartalma 100 grammban 120 kalória, ebbõl a szénhidrát 21 gramm, rost 3 gramm, fehérje pedig 4 gramm.
FELHASZNÁLÁS
A rizs helyettesítésére használják a leggyakrabban. Fõzés elõtt le kell öblíteni, mert különben keserû lehet. Fõzés elõtt érdemes egy kicsit megpirítani. Kissé diós íze lesz a végeredménynek. Pirítás után kétszeres mennyiségû vízzel kell felönteni és így 15-20 percig kell addig fõzni, amíg a víz el nem fõ és a szemek meg nem puhulnak.
BESZERZÉS
Piacokon, nagyobb üzletekben dobozos vagy kimérõs változatban lehet kapni. Száraz helyen,lezárva kell tárolni.
KONYHAI ÖTLETEK
Teljesen azonos a rizs felhasználásával. Kiváló köret. Zöldségekkel kombinálva készülhet belõle saláta is, de akár rakott kelben is megállja a helyét a rizst kiváltva.