QUINOA-BULGUR SALÁTA
sponsored links
Ez nem egy hagyományos értelemben vett saláta, mert gabonákból és zöldségekbõl áll. Nagyon egyszerû elkészíteni, de érdemes tálalás elõtt pár órát pihentetni, hogy összeérhessenek az ízek.
De nézzük csak, mi is ez a gabonakeverék?
A bulgur maga a tört búza, amit "török rizsnek" is hívnak magában is kedvelt köret a közel-keleti és a török konyhában. A búzaszemeket elõször megpárolják, majd kiszárítják, és durvára törik .
Mivel a búzaszemeket elõször megpárolják, így ezért a további felhasználása során nagyon rövid idõ alatt elkészíthetõ - elég csak forró vízzel leönteni és lefedni -.
Érdemes a bulgurt beiktatni a táplálkozásunkba, mert rostban gazdag, és nagy mennyiségben tartalmaz vasat, foszfort és magnéziumot.
Többfajta bulgur található meg a boltok polcain:
- nagyobb fél-egész szemekbõl álló bulgur - ezt általában magában, köretként használjuk
- egészen apróra tört bulgur (a magyar búzadarához leginkább hasonlító) - ezt salátáknak, fõtt ételek alapanyagának használjuk.
A quinoa gabona magja kicsi, magas magnézium, foszfor, kalcium, kálium, vas, és cink forrás. A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-vitamin található meg benne. Komoly fehérjeforrásnak számít - kb. 14 %-a fehérje. A quinoa nem tartalmaz ...