Püszkés káposzta
sponsored links
Chili és Vanilia elsõ szakácskönyvében egyetlen étel volt, amin kicsit megütköztem, vagy inkább elgondolkodtam. Az egreses töltött káposzta receptje egyértelmûen nyár eleji étel, a téli változat könnyû testvére. Nálunk is divat volt a kapros, enyhén paprikás változat, de ahhoz anyám a friss káposztát úgy kovászolta meg, mint az uborkát. Az egres, vagy püszke, a maga vad savanyú ízével kézenfekvõ választás a kovászolás kiváltására. A télen jutott eszembe elõször a megfõzése, mikor a mélyhûtõpultban felfedeztem az azelõtt sosem látott fagyasztott püszkét. Mikor káposztáért indultam a piacra, az is eszembe jutott, hogy nyilván nem véletlen ez a párosítás, hiszen egy idõben érnek, és igazam lett. Ugyan csak egy néninél, de volt püszke kis poharakba adagolva. A recepten éppen annyit változtattam, hogy közelebbi rokona legyen az én téli töltött káposztámnak.
Püszkés töltött káposzta (4 személyre):
Egy kb. 1,5 kilós fej káposzta külsõ leveleit leszedjük, legalább hatot-nyolcat. Ez a legneccesebb mûvelet, a harmadik levéltõl szakad, mint az istennyila. Vizet forralunk, és a leveleket pár másodpercig blansírozzuk, majd hideg vízbe kiszedjük, lecsöpögtetjük. A maradék fejet négybe vágjuk, a torzsáját kiszedjük és vékonyan felszeleteljük, vagy legyaluljuk. Fél kg darált sertéshúst összekeverünk 8 dkg rizzsel, 2 evõkanál reszelt vöröshagymával, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük ...