Pünkösdi ételeimbõl azok, amelyekrõl még nincs recept
sponsored links
Kunsági pandurleves
Hozzávalók: 4 adag
1 egész csirke apróléka, szárnya, far-hát része, alsócombja, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 karalábé, kisebb zellergumó, 1 vöröshagyma, néhány szem feketebors, só, 2 teáskanál pirospaprika, 2 dkg liszt, szerecsedióvirág, egy kicsi gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál paradicsompüré, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl, egy fél citrom, 20 dkg lúdgégetészta
Ha egész, de pucolt csirkét veszünk, akkor megmossuk, lecsúrgatjuk, feldaraboljuk és 3 liter vízben feltesszük fõni. Ha forrásnak indult, lehabozzuk, a karikára meg kockára vágott zöldségeket, a fûszereket, a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsompürét is beletesszük. A puhára fõtt húsokat kiszedjük a levesbõl, a visszamaradt zöldséggel a levet leszûrjük. A lisztet a zsírban zsemleszínûre pirítjuk, és a megmosott, héjastól feldarabolt fél citrommal felfõzzük. Visszatesszük a darabolt csirkét, zöldségeket és a levesbõl kivett merõkanálnyi lével és a tejföllel hõkiegyenlítést végzünk, - hogy ne csapodjon ki a tejföl, így öntjük a levesbe. Még néhány percig forraljuk, utánízesítjük ha szükséges, és forrón tálaljuk. a már elõre, sós vízben kifõzött lúdgégetésztára.
Fotó: ITT
Rizses borsostokány
Hozzávalók: 4 adag
60 dkg sertéslapocka, - lehet marhahús is - 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, pár karika csípõs hegyes zöldpaprika, só, bors, 1 dl fehér bor, 25 dkg rizs, 1 fejes saláta.
A húst vékony kisujjnyi csíkokra vágtam, a szalonnát szintén. A szalonnát kisütöttem, kiszedtem a zsírjából és az apróra vágott vöröshagymát benne megfonnyasztottam és az apróra vágott fokhagymát is. Beletettem a húst és a hagymás zsírban többszöri kevergetés mellett átsütöttem. Majd kevés vízzel fölengedtem és a pörkölthöz hasonlóan kevés lében pároltam. Fövés közben hozzáadtam a szeletekre vágott, héjától és magjától megtisztított paradicsomot, zöldpaprikát pár karika hegyes csípõs paprikát, késhegynyi õrölt borsot, sót, a fehér bort - ez el is maradhat - Lefedve puhára pároltam, majd zsírjára sütöttem és hozzáadtam a kisütött szalonnadarabokat is. Pár percnyi sütés után kb 0,5 dl vizet adtam hozzá és ezzel kb. 10 percig forraltam.
A tokány leve rövid, sûrû, barna színû, tartalmas. A rizst sós, forró vízben kifõztem, leszûrtem, kevés olajjal összekevertem és nem köretként került a tokány mellé hanem összekevertem a tokánnyal és egy kicsit összepároltam. Fejes salátával tálaltam.
Fotó: ITT
Kelt földiepres, diós, földieperlekváros lepény
Hozzávalók: nekem 35x20 cm-es tepsi, a darabszám pedig a kockára vágás nagyságától függ
60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztõ, 2 tojássárgája, 4 dl tejföl, 20 dkg margarin - de lehet vaj is - csipet só, 2 ek rum - de ez el is maradhat, én sem tettem bele - 8 dkg cukor
Töltelék: 60 dkg földieper, 20 dkg földieperlekvár, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg dió, 3 dkg vaníliás cukor
A margarint a liszttel elmorzsoltam, a sót, a cukrot és az élesztõt a tejfölben feloldottam. Az átszitált lisztgödõr közepébe öntöttem a tejfölös masszát és a 2 tojássárgáját és jól összegyúrtam. Utána 1 cm vastagra nyújtottam és keveset liszteztem. Három részbe, téglalap formára hajtottam és 30 percig letakarva pihentettem. A nyújtást és a pihentetést még kétszer megismételtem.
A pihentetések alatt elkészítettem a tölteléket. Az epret megmostam, leszárítottam és félbevágtam. A megmosott, letörölt citrom héját lereszeltem. A diót apróra törtem (ezt klopfolóval nejlon zacsóba téve szoktam elkészíteni).
A kész tésztát félbevágtam és egyenként 1 cm vastagra kinyújtottam. Az egyiket a sütõpapírral kibélelt tepsibe terítettem. Megszórom a dió felével, óvatosan rákentem a lekvárt, erre jön a felezett földieper, sûrün sorba, a vágási felülettel lefelé, majd a dió maradékát is rászórtam, meg a reszelt citromhéját is és a cukrot. A tészta másik felével betakartam. Elõmelegített sütõben aranybarnára sütöttem. Hagytam kihülni, majd hosszúkás tálcára tettem, kockára vágtam, 16-18 db kijön belõle. A tetejét megszórtam a vaníliás cukorral.
Fotó: ITT
Hozzávalók: 4 adag
1 egész csirke apróléka, szárnya, far-hát része, alsócombja, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 karalábé, kisebb zellergumó, 1 vöröshagyma, néhány szem feketebors, só, 2 teáskanál pirospaprika, 2 dkg liszt, szerecsedióvirág, egy kicsi gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál paradicsompüré, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl, egy fél citrom, 20 dkg lúdgégetészta
Ha egész, de pucolt csirkét veszünk, akkor megmossuk, lecsúrgatjuk, feldaraboljuk és 3 liter vízben feltesszük fõni. Ha forrásnak indult, lehabozzuk, a karikára meg kockára vágott zöldségeket, a fûszereket, a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsompürét is beletesszük. A puhára fõtt húsokat kiszedjük a levesbõl, a visszamaradt zöldséggel a levet leszûrjük. A lisztet a zsírban zsemleszínûre pirítjuk, és a megmosott, héjastól feldarabolt fél citrommal felfõzzük. Visszatesszük a darabolt csirkét, zöldségeket és a levesbõl kivett merõkanálnyi lével és a tejföllel hõkiegyenlítést végzünk, - hogy ne csapodjon ki a tejföl, így öntjük a levesbe. Még néhány percig forraljuk, utánízesítjük ha szükséges, és forrón tálaljuk. a már elõre, sós vízben kifõzött lúdgégetésztára.
Fotó: ITT
Rizses borsostokány
Hozzávalók: 4 adag
60 dkg sertéslapocka, - lehet marhahús is - 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, pár karika csípõs hegyes zöldpaprika, só, bors, 1 dl fehér bor, 25 dkg rizs, 1 fejes saláta.
A húst vékony kisujjnyi csíkokra vágtam, a szalonnát szintén. A szalonnát kisütöttem, kiszedtem a zsírjából és az apróra vágott vöröshagymát benne megfonnyasztottam és az apróra vágott fokhagymát is. Beletettem a húst és a hagymás zsírban többszöri kevergetés mellett átsütöttem. Majd kevés vízzel fölengedtem és a pörkölthöz hasonlóan kevés lében pároltam. Fövés közben hozzáadtam a szeletekre vágott, héjától és magjától megtisztított paradicsomot, zöldpaprikát pár karika hegyes csípõs paprikát, késhegynyi õrölt borsot, sót, a fehér bort - ez el is maradhat - Lefedve puhára pároltam, majd zsírjára sütöttem és hozzáadtam a kisütött szalonnadarabokat is. Pár percnyi sütés után kb 0,5 dl vizet adtam hozzá és ezzel kb. 10 percig forraltam.
A tokány leve rövid, sûrû, barna színû, tartalmas. A rizst sós, forró vízben kifõztem, leszûrtem, kevés olajjal összekevertem és nem köretként került a tokány mellé hanem összekevertem a tokánnyal és egy kicsit összepároltam. Fejes salátával tálaltam.
Fotó: ITT
Kelt földiepres, diós, földieperlekváros lepény
Hozzávalók: nekem 35x20 cm-es tepsi, a darabszám pedig a kockára vágás nagyságától függ
60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztõ, 2 tojássárgája, 4 dl tejföl, 20 dkg margarin - de lehet vaj is - csipet só, 2 ek rum - de ez el is maradhat, én sem tettem bele - 8 dkg cukor
Töltelék: 60 dkg földieper, 20 dkg földieperlekvár, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg dió, 3 dkg vaníliás cukor
A margarint a liszttel elmorzsoltam, a sót, a cukrot és az élesztõt a tejfölben feloldottam. Az átszitált lisztgödõr közepébe öntöttem a tejfölös masszát és a 2 tojássárgáját és jól összegyúrtam. Utána 1 cm vastagra nyújtottam és keveset liszteztem. Három részbe, téglalap formára hajtottam és 30 percig letakarva pihentettem. A nyújtást és a pihentetést még kétszer megismételtem.
A pihentetések alatt elkészítettem a tölteléket. Az epret megmostam, leszárítottam és félbevágtam. A megmosott, letörölt citrom héját lereszeltem. A diót apróra törtem (ezt klopfolóval nejlon zacsóba téve szoktam elkészíteni).
A kész tésztát félbevágtam és egyenként 1 cm vastagra kinyújtottam. Az egyiket a sütõpapírral kibélelt tepsibe terítettem. Megszórom a dió felével, óvatosan rákentem a lekvárt, erre jön a felezett földieper, sûrün sorba, a vágási felülettel lefelé, majd a dió maradékát is rászórtam, meg a reszelt citromhéját is és a cukrot. A tészta másik felével betakartam. Elõmelegített sütõben aranybarnára sütöttem. Hagytam kihülni, majd hosszúkás tálcára tettem, kockára vágtam, 16-18 db kijön belõle. A tetejét megszórtam a vaníliás cukorral.
Fotó: ITT