Púpos hús mexikói módra kenyérlepénnyel
sponsored links
Nagyon szeretem az ehhez hasonló, könnyen elkészíthetõ húsételeket, bár való igaz, hogy ennyire felturbózva még sosem csináltam. Eddig csak csirkemájat vagy dinsztelt hagymát halmoztam a húsra, jó sok sajttal bolondítva. Eszembe jutott egy korábbi, a blogon már régóta fent lévõ egytálételem, és mivel az anno nagyon ízlett, valami hasonlót szerettem volna, csak kicsit mégis másként. Végül ízében is annyira más lett, hogy úgy éreztem, helye van itt a blogon. A husika mellé kínált naan kenyér viszont ugyanazon recept szerint készült, úgyhogy itt most csak a husi jelenti az új receptet. :)
A hús púpja, azaz a ragu tulajdonképpen a köret, még ha jelentõs mértékben tartalmaz is húsos szalonnát. Talán éppen ez utóbbi miatt éreztem úgy, hogy kell hozzá még valami plusz ? így került mellé a lepény. :)
Nincs is annál nagyobb dicséret, amikor a ház ura már az elsõ falatnál közli, hogy ?ilyet máskor is csinálhatsz?, úgyhogy ez volt a 2. oka, sõt a fõ érv arra, hogy a husi valóban felkerüljön a Sünisre. :D
A hús púpja, azaz a ragu tulajdonképpen a köret, még ha jelentõs mértékben tartalmaz is húsos szalonnát. Talán éppen ez utóbbi miatt éreztem úgy, hogy kell hozzá még valami plusz ? így került mellé a lepény. :)
Nincs is annál nagyobb dicséret, amikor a ház ura már az elsõ falatnál közli, hogy ?ilyet máskor is csinálhatsz?, úgyhogy ez volt a 2. oka, sõt a fõ érv arra, hogy a husi valóban felkerüljön a Sünisre. :D
Hozzávalók 4 személyre:
1 egész csirkemellfilé
kb. 2 ek. mexikói csirkés tortilla alap fûszerkeverék
kukoricaliszt
kukoricaolaj az elõsütéshez
30 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna
2 fej lila hagyma
10 dkg kaliforniai paprika (piros-, sárga- és zöld húsú vegyesen)
10 dkg konzerv kukorica
10 dkg konzerv vörösbab
1-2 ek. morzsolt vagy frissen aprított korianderlevél
õrölt chili ancho
õrölt fekete bors
só
7 dkg vörös cheddar sajt
személyenként 2-3 naan kenyér
elkészítés:
- A raguhoz a szalonnát zsiradékmentes serpenyõben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje és kissé megpiruljon. Rátesszük a félbevágott, majd vékonyra szelt lila hagymát, megpörgetjük kevés sóval, és megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt kaliforniai paprikát, korianderrel, õrölt csilivel, õrölt borssal ízesítjük, és csak addig sütjük, hogy a paprika kicsit roppanós maradjon.
- Hozzákeverjük a lecsepegtetett babot, a kukoricát, és összemelegítjük. Ha szükséges, még sózzuk. Félretesszük.
- A felezett mellfiléket 2-2 vastag szeletre vágjuk, 2 ív folpack között kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon beszórjuk a tortilla fûszerkeverékkel. Negyedórát állni hagyjuk.
- A fûszeres hússzeleteket megforgatjuk a kukoricalisztben, és kevés kukoricaolajon mindkét oldalukon hirtelen kisütjük.
- Az elõsütött hússzeleteket sütõpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk, mindegyikre jó nagy adag zöldséges ragut halmozunk, majd megszórjuk reszelt cheddarral. Elõmelegített sütõben addig sütjük, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.
- A hússzeletekhez frissen sült kenyérlepényt kínálunk.
sütési mód: grill
sütési idõ: kb. 15 perc
Tipp:
Karajból, tarjából vagy marha hátszínbõl is elkészíthetjük.