Pöttyös Panni és Balatoni Habos Mogyoró
sponsored links
Az idén büszkén ajánlhatjuk az országtortákat külföldi barátainknak is!
Az elmúlt években szándékosan nem írtam az országtortákról, bár korábbi bejegyzéseim nagy sikert arattak - való igaz, kritikai élük miatt. Nem azért, mert megijedtem, hanem mert nem akartam "utazni" a kritizálás lehetõségére, másra pedig nem láttam esélyt. Az idén viszont szívbõl tudom ajánlani mindkét (cukros és cukormentes) változatot: úgy is lehet hazai alapanyagokból süteményt sütni, hogy nem esünk a felesleges, egy külföldi számára értelmezhetetlen "magyarkodás" hibájába. Egy problémám van velük: hogy mindkettõ habtorta - ezzel követik az elmúlt évek hagyományát. Remélem, jövõre ezen a téren is történik változás, addig viszont örüljünk ezeknek a szépségeknek-finomságoknak!
Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Pöttyös Panni gyõzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített. A két gyõztes tortát a nagyközönség elõször augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.
Idén hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A verseny gyõztese a Pöttyös Panni lett, melyet a budapesti Zazzi Cukrászda alkotott meg. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek. A cukrászt a névadáskor ezek a díszek ihlették meg. A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetõ könnyû finomság melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetõ, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvõ igényre.
A Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró, melyet a budapesti Horváth Cukrászda Kft. alatt futó SUGAR! Design Cukrászda cukrásza, Vaslóczki Orsolya készített, aki korábban a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte. A tortákat augusztus 19-tõl az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja a nagyközönség a Várkert Bazárnál, ahol a Magyarország Cukormentes Tortája verseny fõtámogatójának, a 77 Elektronika Kft.-nek köszönhetõen idén is lehetõség lesz ingyenes vércukormérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban.
Elindult a hobbicukrászok versenye, a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny, melyet a Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány nem szakképzett cukrászok részére rendez minden évben. A fõdíj egy Kenwood robotgép, de két különdíj is gazdára talál: a Dcont? okos vércukormérõk hazai fejlesztõje és gyártója, a 77 Elektronika Kft. ajándékcsomagja, valamint egy Business Lunch utalvány 2 fõ részére a Radisson Blu Béke Hotel, Budapest felajánlásából. Nevezés szeptember 18-ig! További információ és képek a Magyarország Cukormentes Tortája versenyrõl:www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu