Pöttyös mézes szelet
sponsored links
Dorka unokám iskolai farsangi báljára küldtem egy tálca Pöttyös mézes szeletet, amit Rozi receptje alapján készítettem.
Tészta hozzávalói.
20 deka porcukor
4 evõkanál méz
12 deka Rama margarin
2 evõkanál tej
2 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
60 dekja finomliszt
1-2 evõkanál natúr kakaópor
Krém hozzávalói:
1 liter tej
3 csomag vaníliás pudingpor
3 evõkanál finomliszt
28 deka kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
37 deka vaj vagy margarin
37 deka vaj vagy margarin
Csokimáz hozzávalói:
3 evõkanál forró tej
20 deka porcukor
1 evõkanál natúr kakaópor
3 evõkanál étolaj
37 dkg vaj vagy margarin
37 dkg vaj vagy margarin
"A tésztához a hozzávalókat a kakaó kivételével, gõz felett állandóan kevergetve összemelegítjük,hozzátesszük a lisztet,jól kidolgozzuk majd három részre osztjuk. Az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaót.A kakaós lapot félre tesszük a másik két tésztát kinyújtjuk tepsi hátán(26x36 cm)170 fokon megsütjük." Én 1 teáskanálkanál kakaót gyúrtam a nagyobb adag tésztához, hogy kicsit elváljon a színe a krémtõl.
Sütõpapíron nyújtottam ki a tésztákat, és a papírral együtt áthúztam a tepsi hátára. A sütési idõ 8-10 percnél ne legyen több, mert könnyen megég!
"A kakaós tésztát 8 részre osztjuk, tepsi hosszúságú rudakká sodorjuk és szintén ugyanazon tepsi hátán megsütjük."
Én ezekkel rudakkal eléggé nehezen tudtam bánni. Elvékonyodott, elszakadt,....szóval én inkább a tepsi rövidebb oldalához mértem a hosszukat, és az összeállításnál is keresztbe tettem a megsült rudakat a krémbe.
Míg a lapok, rudak hûltek, elkészítettem a krémet. A tejben a pudingporból,lisztbõl,cukorból vaníliás cukorból pépet fõzünk. Ha kihûlt, habosra keverjük a vajjal. A szobahõmérsékletû vajat önmagában kikevertem, majd kanalanként adagoltam hozzá a pudingot állandó keverés mellett.
Összeállítás:
A lapokat megkentem meggylekvárral.(Egy kis üveg cukor nélküli házi meggylekvárt használtam el. Erre azért van szükség, hogy könnyebben megpuhuljanak a mézes lapok, meg az ízhatást is fokozza. Ha felnõtteknek készül a sütemény, lekvár helyett rummal locsoljuk meg a lapokat.) Az alsó lapra ráegyengettem a krém felét, arányosan elosztottam a barna rudakat, kissé belenyomva krémbe, majd a maradék krémmel betakartam õket. A másik lapot a lekváros felével ráfordítottam a krémre, sütõpapírral letakartam és nehezéknek a tetejére két egykilós lisztet tettem, így került a hûtõbe éjszakára. Csokimáz csak reggel került a tetejére.
A csokimáz hozzávalóit összekevertem és rásímítottam a sütemény tetejére.
Még 5 deka fehércsokit megolvasztottam, amivel vékony köröket húztam a csokimázra nylonzacskó sarkából. Egy éjszakát hideg helyen pihent, másnap metéltem fel, addig kellõen összegyöngült.
Szeletelésnél ügyelni kell, hogy a pöttyök arányosan (nálam kettesével) kerüljenek egy-egy szelet süteménybe.
Az iskolában az volt a kérés, hogy valami finom krémes sütemény legyen. Menyem nagyon örült, mikor meglátta, hogy milyen mutatós is. ?? Merthogy finom, az azonnal kiderült - megettük a körben levágott széleket. ??
És nagyon kiadós, sok lett belõle. Nagyon köszönöm Rozinak a receptet! Puszi érte! ???
Szeletelésnél ügyelni kell, hogy a pöttyök arányosan (nálam kettesével) kerüljenek egy-egy szelet süteménybe.