Pöttyös mákos
sponsored links
Hozzávalók:
a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 evõkanál tejföl, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál sütõpor, csipetnyi só, 4 evõkanál baracklekvár;
a töltelékhez: 4 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 18 dkg õrölt mák, 2 evõkanál étkezési keményítõ;
a glazúrhoz: 10 dkg étcsokoládé, 2 evõkanál olaj.
Elkészítése:
1. A margarint elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgát, a tejfölt, a citromhéjat, a sütõport meg a sót.
2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd három egyenlõ részre osztjuk. Egy 25x30 cm-es tepsit kibélelünk sütõpapírral.
3. Az egyik tésztaadagot kinyújtjuk, a tepsibe tesszük, lekenjük a lekvárral, majd a második tésztaadagból 10-11 rúdat sordrunk és a lekvárra helyezzük.
4. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a citromhéjjal és a keményítõvel összevegyített mákot. A tölteléket az alapra simítjuk.
5. A megmaradt tésztát kinyújtjuk, a töltelékre helyezzük és villával megszúrkáljuk. 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
6. Ha kihûlt rásimítjuk a felolvasztott és olajjal elkevert csokoládét. 2-3 óra múlva szeleteljük.