Pöttyös húsvéti kalács.
sponsored links
Húsvét közeledtével minden évben többféle kalácsreceptet kipróbálok, majd amelyik a legjobban ízlik, azt sütöm majd meg az ünnepekre. Ez a pöttyös kalács a napokban nagyon felkeltette az érdeklõdésemet, így aztán meg is sütöttem. Az eredeti receptben diós, mákos, és túrós töltelékkel készült, de mivel éppen volt egy felbontott meggybefõtt, így én a túrót lecseréltem meggyre. Igencsak jó választásnak bizonyult, mert a meggy nagyon jól illett mindkét töltelékhez. A kalács tésztájával is nagyon elégedett voltam, mert nagyon könnyû, és foszlós. Akár ezekkel a töltelékekkel, akár ízlés szerintire cserélve, csakis ajánlani tudom az ünnepekre ezt a finom kalácsot.
Tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
1,5 dkg élesztõ (friss)
1 ek porcukor
1 dl tej + 1 tk cukor
1 dl tejszín
3 dkg vaj
csipet só
1 kicsi tojás a lekenéshez
A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk hozzá az élesztõt és pár perc alatt futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel, majd hûtsük vissza.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk át.
A kenyérsütõgép üstjébe öntsük bele a langyos tejszínt, adjuk hozzá a vajat és a felfuttatott élesztõt, majd keverjük kicsit össze.
Ezután kanalazzuk rá az átszitált lisztet, majd indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel, vagy robotgép dagasztó szárával is megdagaszthatjuk.
Ezután tegyük át a tésztát egy enyhén kilisztezett kelesztõtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Diós töltelék hozzávalói:
5 dkg darált dió
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1-2 ek tej
Mákos töltelék hozzávalói:
5 dkg darált mák
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1-2 ek tej
Valamint kell még kb. 10 dkg meggybefõtt alaposan lecsepegtetve.
A diós és a mákos töltelék hozzávalóit keverjük össze, figyelve arra, nehogy túl lágy legyen a massza.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra. Ezután egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát. (a leesõ részeket én kicsit átgyúrtam, és szintén kiszaggattam)
Ezután ízlés szerint kanalazzuk rá egy-egy tésztakorongokra a diós és mákos tölteléket, valamit némelyikre tegyünk pár szem meggyet.
Ezután a megtöltött tésztából formázzunk golyókat, majd váltakozva helyezzük bele a sütõpapírral kibélelt formába. (ízlés szerint kizsírozhatjuk és lisztezhetjük a formát)
Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahõmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.
A megkelt tésztát ezután kenjük le felvert egész tojással.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. A sütési idõ felénél takarjuk le a kalácsot alufóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy nagyon megbarnuljon, megégjen. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tésztája foszlós, és nagyon finom a váltakozó töltelékkel.