Pöfeteg gomba rántva
sponsored links
A hétvégén sikerült pöfeteg gombához jutnom és végre kipróbálnom. A Facebookon sok-sok tanácsot kaptam tõletek a gomba felhasználását illetõen és ezért nagyon hálás vagyok.
A legfontosabb, hogy gyorsan fel kell használni (maximum 2 napon belül), mert különben megsárgul és kesernyéssé válik az íze. Ezt a malõrt nem kockáztattam meg, így elkészítettem az általatok legtöbbet javasolt módon.
Elkészítési idõ: maximum 30 perc
Hozzávalók 2-3 személyre:
30 dkg pöfeteg gomba
só
15 dkg zsemlemorzsa
15 dkg liszt
4 db nagy tojás ("L"-es méret)
napraforgóolaj a sütéshez
A PÖFETEG GOMBÁRÓL RÖVIDEN:
A csiperkefélék családjába tartozó gomba ehetõ, mint ez a bejegyzés is mutatja.
Lelõhelye a tápanyagban gazdag rétek, kertek és erdõszélek. Egész Európában megtalálható gomba.
A képen látható példány "csak" egy 30 dkg-os változat, mégis akkora volt, mint egy kisebb labda. Több kilogrammosra is megnõhet és az átmérõje akár 40-50 cm is lehet.
Fiatalon érdemes szedni, amikor még ilyen fehér a külseje és a külsõ bõrétõl könnyen meg lehet fosztani.
Egy egyszerû kés segítségével lehúzhatjuk a vékony felsõ réteget.
Végül felhasználhatjuk rántva (ez a legnépszerûbb) vagy pirítva, esetleg ragukban!
- Elsõ lépésben tisztítsuk meg a külsõ rétegtõl a gombát. Egy késsel könnyen le tudjuk kaparni a vékony bõrt.
- Szeljük föl kb. 2 cm-es vastag szeletekre a gombát. Enyhén sózzuk meg mindegyiket.
- Indulhat a hagyományos panírozás. Lisztbe forgatjuk, majd tojásba és végül zsemlemorzsába a pöfeteg szeleteket.
- Forró olajban csupán néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük a szeleteknek! Melegen tálaljuk!
TIPP:
Két szelet gomba közé tegyetek sonkát és sajtot, majd így panírozzátok be! Mennyei a végeredmény!