Póréhagyma krémleves füstölt sajtos toasttal
sponsored links
A feleségem a legrosszabb szakács. Nem hiszem, hogy a fasírtnak világítania kellene a sötétben. - Allen Stewart Konigsberg
"Aki megfõzi a spárgát, azután vajban megsüti, majd ráüti a tojássárgáját és meghinti illatozó õrölt fûszerekkel, s ezt az ételt rendszeresen fogyasztja, annak felpezsdül a vére, fokozódik férfiereje és heves vágy ébred benne" - Muhammad an-Nefzawi, Az illatos kert címû, XV. századbeli szexológiai szakmunkája
Hozzávalók 4 személyre
2 szál póréhagyma, 0,20 burgonya, 0,15 vaj, 1,5 liter zöldség alaplé, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, só, fehérbors, 0,20 ementáli sajt, 2 db kifli
A póréhagymát és a burgonyát felkarikázzuk és a vajon megdinszteljük. Zöldség alaplével felöntjük és fél órán keresztül fõzzük. A jobb íz hatás véget rakjunk bele egy kevés fehérbort. Miután megpuhult a póréhagymánk, bot mixerrel simára turmixszoljuk, majd tejszínnel újra felforraljuk. Sûrítésnek bõven elegendõ a burgonya, így elkerülhetõ a liszttel való sûrítés. Ízesítsük sóval, fehérborssal.
Tálaláskor, grillezett sajtos kiflit adunk mellé. A kiflit hosszában felszeleteljük, vas serpenyõben mindkét oldalát megpirítjuk, reszelt sajtot halmozunk mindegyik tetejére, majd sütõbe szép pirosra sütjük.
Foodafok