Pénteki húsmentes: lencseleves és palacsinta
sponsored links
Vannak szokások, hagyományok - fõként étkezéssel kapcsolatosan -, amikrõl nem tudok, vagy inkább nem szeretnék lemondani. Ilyen például a farsangi fánk, Márton napi libacomb, a Húsvéti sonka, a Karácsonyi halászlé, s - elképzelhetõ, hogy egyeseknek furán hangzik - a böjti idõszakban tiltott pénteki húsevés. Úgy vagyok ezzel, hogy bár mi egyébként sem eszünk kifejezetten sok húst, senkinek nem árt, ha beiktat néhány húsmentes napot hetente. Erre remek alkalmat szolgáltat bárkinek ez az idõszak, hiszen sok újságban, magazinban terítékre kerül ilyenkor ez a téma.
Szerettem volna valami laktató, finom ételt készíteni. Sárgaborsó és lencse jutott eszembe, mert mindkettõ remek alapanyag lehet, végül a lencse mellett tettem le a voksomat. Abban biztos voltam, hogy nem az ecetes, babérleveles módon áll majd össze, de a lencsének mindenképpen jót tesz egy kis "savanyítás", ezért tejfölben gondolkoztam. Második fogásnak pedig palacsintát sütöttem.
Lencseleves
1 bögre lencse (2,5 dl)
1 fej vöröshagyma
2 kisebb sárgarépa
2 dl tejföl
1 ek. olaj (én mindig repceolajat használok, mert koleszterin csökkentõ hatású)
1 csapott ek. liszt ...