Pénteki halnap: Fish Fridays a Mielében
sponsored links
Izgalmas kezdeményezés, a Fish Fridays megnyitójára voltam hivatalos múlt hét pénteken a Miele Fõzõiskolába. A februárban induló pénteki halkurzusok a halgasztronómia egy-egy szegmensét veszik sorra. Az estek házigazdája, Szabó Péter (nicknevén Oceancowboy) évekig dolgozott halséfként és halkereskedõként az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Skóciában, így a kisujjában van az angolszász halgasztronómia. Szakmája a szenvedélye, és õt olvasva vagy hallgatva ez ránk is könnyen átragad. Mióta megvettem a könyvét, a Halak és halételek címû enciklopédiát, már túl vagyok egy barramundibelezésen is...
A megnyitón nem voltam ilyen bátor, a doveri nyelvhal filézését most kihagytam, viszont aktívan közremûködtem a thai kókusztejes feketekagyló és a homár thermidor elkészítésében (ez utóbbinál a fõtt homárhúst egy tejszínes-fehérboros-mustáros szósszal nyakon öntve a páncélban tálaltuk).
Az alábbi menüt készítettük és kóstoltuk (a végérõl sajnos idõhiány miatt lemaradtam):
Csendes-óceáni osztriga jégágyon Cocktail-szósszal, proseccóval
Lazackrém cukkinikosárkákba töltve nyúlhalkaviárral
Lazackrémes kanapék
Óriás garnélanyárs görög joghurtos, korianderes édesköménysalátával ...