Pékség Otthon tanfolyamon jártam
sponsored links
Tegnap a Csillagánizs fõzõiskola "Pékség Otthon" tanfolyamán jártam, amit Juhos József a Gundel cukrászséfe tartott. Már csak a tanfolyam neve miatt is kötelezõ volt elmennem!
Sütöttünk fehér kenyeret, olasz ciabattát, fonott kalácsot igazi foszlóst - ez van a kezemben a képen -, aranygaluskát és mézes brióst.
Sokat tanultam és sok kérdés is felvetõdött bennem. Na de elõször a tanultakról.
A tészták és a kenyér összeállítási sorrendje:
- Só a tál aljába, rá a liszt, utána a vaj vagy olaj, ha van a receptben.
- Friss élesztõt a cukorral és a receptben szereplõ folyadék 1/3-ával el kell keverni külön tálban.
(Porélesztõt is el lehet keverni a vízzel 1/3-adával elõre, ezt ma próbáltam és a kenyér nagyon jól sikerült.) - A lisztes keverékre rá kell önteni az elõbb összekevert élesztõs folyadékot.
- El kell kezdeni összedolgozni a tésztát, és folyamatosan hozzá kell adagolni a folyadékot. (A folyadék mennyisége soha nem szentírás a receptekben, mert sajnos a magyar lisztek nem mindig ugyan olyan minõségûek, így eltérhet a vízfelvevõ képességük.)
- Az elegyet jól össze kell dolgozni addig, amíg elválik a táltól és a kezünkrõl lejön a tészta. Addig gyúrjuk, amíg a ...