Pásztortarhonya (vegán)
sponsored links
Igazán tartalmas magyaros egytálétel, amely könnyedén készíthetõ vegán változatban is.
Tálaljuk pl. céklával, savanyú uborkával, vagy vegyes savanyúsággal.
PÁSZTORTARHONYA 4-6 személyre
500 g durum tarhonya
600 g krumpli
1 pár szójavirsli (lehet gabonakolbász is)
1 db paprika
1 db paradicsom
1 nagy vagy 2 kicsi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál õrölt pirospaprika
1 teáskanál õrölt kömény
só (természetes, nem finomított)
tört bors
napraforgó olaj (hidegen sajtolt)
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát aprítsuk fel, majd 2-3 evõkanál olajon pároljuk üvegesre
2. kockázzuk apróra a paradicsomot, a paprikát, adjuk a hagymához és reszeljük hozzá a fokhagymát
3. szórjuk a zöldségekhez a pirospaprikát, a köményt, pár másodpercig pirítsuk össze, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit és öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi
4. sózzuk, borsozzuk és fedõ alatt fõzzük puhára a krumplit úgy, hogy kb. 15 perc fõzési idõ után adjuk hozzá a felkarikázott virslit és fõzzük össze pár percig (kóstoljuk meg, hogy a krumpli megpuhult-e, majd zárjuk el a hõt alatta)
5. amíg fõ a krumpli készítsük el egy másik (magas falú!) edényben a tarhonyát úgy, hogy 2-3 evõkanál olajon, kis lángon elkezdjük pirítani a tarhonyát folyamatos kevergetés mellett addig, amíg szép aranybarna színt kap, majd öntsük fel 1 liter vízzel (óvatosan, mert nagyon köpköd és hirtelen forró gõz csap fel!) és fedõ alatt, de nagyon gyakori kevergetés mellett fõzzük puhára (ha kóstoláskor vannak még keményebb szemek, akkor apránként adagolva adjunk még hozzá vizet, amíg megpuhul)
6. ha minden megfõtt keverjük össze a két edény tartalmát és hagyjuk pár percet pihenni, összeérni
Praktikák:
- használhatunk füstölt pirospaprikát is,
- atópiás dermatitisz, ekcéma esetén a paradicsomot, a szóját hagyjuk ki az ételbõl és tojásmentes (dururm) tésztával készítsük