Párolt spárga répamártásban
sponsored links
A spárgaszezon akkor érdekes, ha egyformán megkóstoljuk a zöld és fehér változatot is. Mi inkább a zöldspárgát részesítjük elõnyben, de vannak helyzetek, mikor a fehérnek is örülünk. Fõleg, ha friss és zsenge újrépa mártással kínáljuk. Ez a répa nincs sokáig, ezért akkor kell enni, amíg friss, ropogós, fiatal, egyszóval új!
Kell hozzá 2 fõre:
4 közepes szál újrépa, 40 dkg fehér spárga,
5 dkg vaj, 1 tk. fahéj, 1 tk. szerecsendió,
2 ek. cukor, só, bors.
Elkészítés:
A répákat megpucoljuk, elõfordulhat, hogy elég csak megdörzsölnünk. Felaprítjuk, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá, és vajon megpirítjuk (karamellizáljuk). Bõ negyedóra múlva kevés folyadékot adunk hozzá, de csak annyit, ami nem lepi el. A spárgákat megtisztítjuk, fás részeit levágjuk. Kevés sós vízben megpároljuk, ügyeljünk rá, hogy roppanóságát megõrizze. Mikor a répák megpárolódtak, botmixerrel pürésítjük mártásos állagúvá. Visszatesszük a tûzhelyre, fehérborssal, szerecsendióval és kevés fahéjjal még fûszerezzük. Az elkészült mártást a tányérba merjük, belehelyezzük a spárgákat, majd a mártással kissé bevonjuk. Emelheti tálalásunkat, ha egy kis tejhabbal, némi koktélparadicsommal, friss zeller vagy petrezselyemlevéllel díszítjük a fogást.
2012: Gault & Millau 2012
2011: Champagne sztorik