Párolt komlóhajtás sonkacsíkban sütve, podagrafüves, vörös lencsés fekete rizs salátával, tükörtojással
sponsored links
A komló friss tavaszi hajtását csak rövid ideig szedhetjük, ehetjük, de érdemes keresni, mert nagyon finom. Komlóhajtásból régen is sokfélét készítettek, egész Európában kedvelt tavaszi csemege volt, vagy ma is az, sokféle módon elkészíthetõ.
A podagrafû egykor termesztett zöldség és gyógynövény, ma sokfelé él vadon hegy- és dombvidékeinken fõként. Kellemes ízû levélzöldségnövény, ásványi anyagokban és nyersen C-vitaminban is gazdag; fõzve is finom levesek, szószok és sok más készíthetõ belõle.
Elkészítés:
A komlóspárgát (személyenként 6-8 db-ot számolva) megmossuk, majd párolóedényben vagy gõz fölött egy fém szûrõtálban puhára pároljuk. A komlóspárgából 6-8 db-ot egy-egy szelet vékonyra vágott, hazai, házi sonkába tekerünk (fogpiszkálóval rögzítjük), majd serpenyõben a tekercsek mindkét odalát megsütjük. Ha készen van személyenként 1-1 tükörtojást is sütünk a sonka zsírjában.
A fekete rizst az elõírás szerint megfõzzük, reszelt sárgarépával és apróra vágott podagrafûvel, fõtt vörös lencsével, keverjük össze. Bodzavirágos balzsamecettel meglocsoljuk.
komlóspárga és podagrafû |
komló az Erdõkóstoló blogon
Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,