Párnaleves
sponsored links
Vendégblogger voltam az elkövetkezõ 2 recepttel az Erdélyi Konyha júniusi számában - ezúttal is köszönöm, hogy lehettem :)
350 g liszt, 3+5 tojás, 1.5 evõkanál olaj, 1 közepes fej hagyma, 4 db nagy szál zöldhagyma, só, bors, õrölt fûszerpaprika, ételízesítõ, víz.
Elkészítés:
A lisztet addig gyúrom a 3 tojással, kevés sóval és az olajjal amíg rugalmas tésztát kapok (szükség esetén 1-2 evõkanál víz is mehet bele) majd légmentesen becsomagolom átlátszó háztartási fóliába és fél órára félreteszem pihenni.
Amíg pihen a tészta elkészítem a levesbetét töltelékét. Nagyon apróra vágom a züldhagymát, jól felverem az 5 tojást, sózom, borsozom, majd összekeverem és kevés olajon rántottát készítek, félreteszem amíg teljesen kihül.
Pihentetés után a laskatésztát kibontom, lecsípek belõle kb ? részt, a többit visszacsomagolom, a lecsípett részt vékonyra nyújtom, majd 5x5 cm nagyságú négyzeteket vágok egy éles késsel. Minden négyzet közepébe teszek egy halmozott mokkáskanálnyit a kihûlt töltelékbõl, párna alakúra összehajtom , villával a párnácskák szélét megnyomkodom, majd enyhén lisztezett tálcákra teszem száradni. Addig folytatom míg elfogy a tészta. Ha nem akar ragadni a tészta akkor a szabad széleket megkenegetem kevés vízzel, ha pedig ragad a nyújtófelületre, nyújtás közben, akkor kevés lisztet szórok rá. Nagyban megkönnyíti az ember dolgát egy ravioli készítõ eszköz.
Miután kész az összes párnácska kevés olajon az apróra vágott közepes fej hagymát megdinsztelem, leveszem a tûzrõl, õrölt fûszerpaprikát teszek bele, felöntöm 4 l vízzel, teszek bele ételízesítõt és felforralom. Míg felforr megforgatom a párnácskákat, hogy a másik felük is száradjon egy kicsit. A forrásban levõ vízbe dobigálom a párnácskákat, mikor feljönnek a felszínre akkor kész is a leves.