Pálmaolaj böjt a ?Föld tüdejéért?

2018-02-27

sponsored links

felelos-gasztrohos-palmaolaj-bojt2.jpg

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdõk, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelõs Gasztrohõs Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esõerdõk kiirtásához.

 

A Felelõs Gasztrohõs csapata márciusra Pálmaolaj Böjtöt hirdet, amelynek lényege, hogy arra buzdítsák a lakosságot: egy hónapig ne vásároljunk olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne együnk olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak. Ez nem lesz egyszerû, mivel - mint ahogy a fenti felsorolás is mutatja -, ez a zsiradék sokkal több termékben megtalálható, mint gondolnánk.

 

Valószínûleg sokakban felmerül a kérdés: mi a baj a pálmaolajjal? Az olajpálma egy nagy terméshozamú növény, mely trópusi éghajlaton érzi jól magát. Ott, ahol egyébként a ?Föld tüdeje?, vagyis az esõerdõk élnek. A folyamatosan növõ kereslet miatt azonban egyre több és több esõerdõ helyét veszik át az olajpálma ültetvények. Becsléseink szerint naponta átlagosan 5 margitszigetnyi esõerdõ helyére kerülnek olajpálmák. A helyteremtés egyik ?leghatékonyabb? módja az égetés, mely során rengeteg üvegházhatású gáz szabadul fel, valamint olyan fajok egyedei kerülnek veszélybe, mint például a borneói orangután. Gondolta volna, hogy az orangutánok életérõl is dönt, amikor csokit választ?

 

?Nem lesz könnyû dolga annak, aki csatlakozni  akar az  egy hónapos pálmaolaj böjtünkhöz, de reméljük, hogy az elképesztõ számok és adatok sokakat elgondolkodtatnak, és motiválnak a cselekvésre. Mi igyekszünk minél több segítséget, információt nyújtani a böjtölõknek, és reméljük, egy hónap elég lesz arra, hogy a pálmaolaj kerülése szokássá váljon.? - mondta el Varga Judit, a Felelõs Gasztrohõs Alapítvány igazgatója.

 

A kinyert pálmaolaj 80%-át az élelmiszeripar használja fel, a félkész és késztermékekben szinte biztos, hogy találkozunk vele. Ezeket tehát ebben az egy hónapban - ha pedig sikerül leszoknunk róluk, akkor késõbb is - érdemes kerülni. Az étterem választásnál is nagyon körültekintõnek kell lennünk a böjt alatt, mivel számos vendéglátóhely használja a pálmaolajat bõ olajban sütéshez olcsó mivolta és többszöri felhasználhatósága miatt. Azonban abban teljesen biztosak lehetünk, hogy ha Fenntartható Vendéglátóhely minõsítéssel rendelkezõ helyet választunk (például: Slow Foodiez, Sophie&Ben Bistro, Csendes, Pohárszék Bor & Kávé, Kozmosz Vegán Étterem, Szimpla háztáji, Szimpla kert, Mártogatós, Larus étterem, Murok kávézó, Jardinette Kertvendéglõ, Bonne Chance Restaurant & Hotel, Yes, Chef!, Smúz Café, Placc Café, Helloanyu, Hatpöttyös Étterem, Szatyor catering, a Prezi üzemi bisztrója ), nem fogunk pálmaolajjal találkozni, hiszen ez a minõsítés egyik feltétele.

 

A böjthöz csatlakozni itt, egy Facebook esemény keretein belül tudnak az érdeklõdõk. Ráadás, hogy a mentességgel nyerhetünk is: aki posztol egy képet #pálmaolajböjt taggel Facebookra vagy Instagramra, egy Grapoila vagy egy Zöldbolt ajándékcsomaggal, valamint egy 2 személyes pálmaolajmentes vacsorával lehet gazdagabb.

 

Csatlakozzon Ön is, mondjon nemet a pálmaolajra!

További információk:

gasztrohos.hu, gasztrohos.blog.hu, Gasztrohõs Facebook, Jane Goodall Intézet, WWF

 

A kampányt a Grapoila támogatta, köszönjük!

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://ketcicakonyhaja.blog.hu/2018/...

sponsored links

Keres?s