Pácolt feta
sponsored links
Könnyed nyári elõétel, amit gyakran készítek és mindig más-más változatban. Leginkább a fûszerezést szoktam variálni, de idõnként kerül a sajt mellé még más is. Most éppen olajbogyó, de van amikor aszalt paradicsomot és friss fûszernövényeket - pl.: kakukkfû, rozmaring, oregáno - is használok a pácoláshoz. Nagyon egyszerû elkészíteni, a sajtokat felkockázzuk, üvegbe rakjuk, felöntjük a fûszeres olajjal és gyakorlatilag már készen is állna a fogyasztásra, ha nem kellene néhány napot várni arra, hogy összeszokjanak az ízei. De sajnos várni kell és ez idõ alatt csak annyit tehetünk, hogy idõnként megnézegetjük a szép színes üvegünket a hûtõ felsõ polcán. Ha elég türelmesek voltunk, néhány nap elteltével már jólesõen falatozhatjuk a kellemesen aromás sajtkockákat. A végén megmaradt ízes olajat ne öntsük ki, felhasználhatjuk salátákhoz, sült zöldségek ízesítéséhez vagy csak egyszerûen friss kenyérrel kitunkolhatjuk. Ha az olaj teljesen elfedi a sajtot, akkor hetekig tárolhatjuk a hûtõben, de nálunk ez még sosem fordult elõ.
Pácolt feta
Hozzávalók:
1 db 500 ml ûrtartalmú üveghez
- 25 dkg feta
- 5 dkg olajbogyó
- 1 duci gerezd fokhagyma
- provence-i fûszerkeverék
- szárított chilipehely
- kb 2,5 dl olívaolaj
Elkészítése:
- A fetát kb 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk.
- A fokhagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
- A sajtot meghintjük a fûszerkeverékkel és a chilipehellyel, (én egyenként forgattam meg a fûszerben és a chilipehelyben) majd üvegbe rétegezzük a fokhagymával és az olajbogyóval.
- Felöntjük olívaolajjal, hogy teljesen ellepje, légmentesen lezárjuk az üveget.
- Hûtõbe tesszük 3-5 napra, míg összeérnek az ízek.
- Pirítósra, szezámmagos rozslapra kenve vagy baguettel, focacciával fogyaszthatjuk.