Pácolt csirkemell keleties fûszerezésû bundában, krumplis gofrival, zöldcitromos-fokhagymás mártogatóval
sponsored links
Idejét sem tudom, mikor tettem fel utoljára fõételt a blogra. Ez csak azért alakult így, mert jó ideje nem kísérleteztem semmivel, csak a régi, jól bevált, könnyen és gyorsan elkészíthetõ étkek voltak repertoáron. De most végre megint újdonsággal jelentkezem. :)
Bár a hús pácolása nálam leginkább a nyári idõszakban, szabad tûzön való grillezéskor jön szóba, most mégis olyan húsételt készítettem, amihez ugyan pácot használtam, de a husikát nem szabad tûzön, hanem konyhai tûzhelyen sütöttem meg. Grillételnek ennek ellenére a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetõ. Igaz, az idõ már igencsak emlékeztet a nyári melegre, ami okot adhatott volna a grillezésre, ráadásul a hús pont vasárnapi ebédnek készült, amikor is kifejezetten jó ötlet lett volna a kertben falatozni.
No, de grillszezon ide vagy oda, ez a husi bizony különlegesre sikeredett a sokféle fûszernek köszönhetõen. :) Markáns, keleties ízû, amihez szerintem különösen illik a lime-nak köszönhetõen pikáns ízû mártogató. A krumplis gofrihoz használt ?tésztamassza? éppenséggel krokett is lehetne, de sokkal érdekesebbnek tartottam ebben a formában megsütni. Igazán laktató ebédünk lett. :)
Bár a hús pácolása nálam leginkább a nyári idõszakban, szabad tûzön való grillezéskor jön szóba, most mégis olyan húsételt készítettem, amihez ugyan pácot használtam, de a husikát nem szabad tûzön, hanem konyhai tûzhelyen sütöttem meg. Grillételnek ennek ellenére a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetõ. Igaz, az idõ már igencsak emlékeztet a nyári melegre, ami okot adhatott volna a grillezésre, ráadásul a hús pont vasárnapi ebédnek készült, amikor is kifejezetten jó ötlet lett volna a kertben falatozni.
No, de grillszezon ide vagy oda, ez a husi bizony különlegesre sikeredett a sokféle fûszernek köszönhetõen. :) Markáns, keleties ízû, amihez szerintem különösen illik a lime-nak köszönhetõen pikáns ízû mártogató. A krumplis gofrihoz használt ?tésztamassza? éppenséggel krokett is lehetne, de sokkal érdekesebbnek tartottam ebben a formában megsütni. Igazán laktató ebédünk lett. :)
Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemellfilé (kb. 80 dkg)
só
kókuszolaj a sütéshez
Páchoz:
5 dl író
3 dkg gyömbér reszelve
1 kis csilipaprika finomra aprítva vagy ? tk. õrölt csili
1 kis vöröshagyma reszelve
4 gerezd fokhagyma
1 ek. kakukkfû
1 púpozott ek. barna cukor darálva
Fûszeres bundához:
8 dkg finomliszt
8 dkg kukoricaliszt
2 ek. aprított petrezselyemzöldje
1 csapott tk. pirospaprika
1 csapott tk. morzsolt kakukkfû õrölve
1 csapott mk. õrölt szerecsendió
1 csapott mk. õrölt fekete bors
1 csapott mk. cayenne bors
1 mk. porcukor
? mk. õrölt fahéj
? mk. õrölt szegfûbors
Krumplis gofrihoz (16 db):
60 dkg krumpli (hámozva mérve)
5 dkg vaj
5 dkg tejföl
0,5 dl tej
1 kis vöröshagyma reszelve
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 tojás
12 dkg finomliszt
10 dkg reszelt Pannónia sajt
1 mk. sütõpor
õrölt fekete bors
só
kókuszolaj a sütéshez
Mártogatóhoz:
15 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
10 dkg majonéz
1-2 gerezd fokhagyma
1 zöldcitrom reszelt héja
1 tk. zöldcitromlé (elmaradhat)
õrölt fehér bors
1 mk. barna cukor darálva
elkészítés:
- A fél mellfiléket lapjában kettévágjuk, a szeleteket az egyik oldalukon keresztben és hosszában beirdaljuk.
- A páchoz a hozzávalókat a só kivételével az íróhoz keverjük és belefektetjük a húsdarabokat. Folpackkal lefedve hûtõbe tesszük 1 napra.
- A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük. Félretesszük. (Ha elõzõ nap készítjük, a citromlevet tálalás elõtt keverjük hozzá.)A krumplis gofrihoz a meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a tejet, pürésítjük, majd miután kicsit
- hûlni hagytuk, elkeverjük benne a vörös- és a fokhagymát, a sütõporos, borsos lisztet, a tojásokat és a sajtot.
- A gofrisütõt konyhai ecsettel kiolajozzuk, elõmelegítjük, majd a sütõfelületre 1-1 púpozott evõkanál tésztamasszát kanalazunk, és kisütjük a gofrikat. Így járunk el a többi tésztával is, miközben a sütõt minden alkalommal kiolajozzuk. A kész gofrikat melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.
- A hús bundázásához a hozzávalókat összekeverjük. A hússzeleteket mindkét oldalukon enyhén megsózzuk, megmártóztatjuk a fûszeres lisztkeverékben, és bõ, forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük.
- Papírtörlõre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, és a gofrival, valamint a mártogatóval együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
A krumplis gofri esetében a zsírban/olajban sütést azért nem ajánlom, mert ez a fajta massza ? függetlenül a sütés intenzitásától ? nagyon sok olajat képes magába szívni, ami igencsak képes lerontani az élvezeti értékét. Tudom, mert (kókusz)olajban kisütve is leteszteltem, hogy milyen lenne mini palacsintának. :D
Javaslom az ipari gofrisütõ használatát, mert azzal a bóvli kategóriájúval, ami sajnos nekem is van, nem pont olyan lett a gofri, amilyennek megálmodtam. De majd még kísérletezni fogok más lisztekkel is, amitõl talán a bóvli gofrisütõmmel is ropogósabb köretet tudok sütni. :)
A krumplis gofri esetében a zsírban/olajban sütést azért nem ajánlom, mert ez a fajta massza ? függetlenül a sütés intenzitásától ? nagyon sok olajat képes magába szívni, ami igencsak képes lerontani az élvezeti értékét. Tudom, mert (kókusz)olajban kisütve is leteszteltem, hogy milyen lenne mini palacsintának. :D
Javaslom az ipari gofrisütõ használatát, mert azzal a bóvli kategóriájúval, ami sajnos nekem is van, nem pont olyan lett a gofri, amilyennek megálmodtam. De majd még kísérletezni fogok más lisztekkel is, amitõl talán a bóvli gofrisütõmmel is ropogósabb köretet tudok sütni. :)