Puszedli cukorbetegeknek.
sponsored links
Advent els? vas?rnapj?hoz ?rkezt?nk, szinte ?szrev?tlen?l elsuhant megint egy ?v, ?s az adventi koszor?n ?jra meggy?jtottuk az els? gyerty?t. Ezzel kezdet?t veszi, egy v?rakoz?ssal teli, ?nnep el?tti id?szak. Megkezd?dhet az apr?s?tem?nyek, ?nnepi kal?csok mint pl. a Stollen s?t?se. ?n ebben az ?veben a cukormentes apr?s?tem?nyeket, majd kr?mes s?tem?nyeket, ?s tort?kat r?szes?tem el?nyben, ezzel is ?tletek, seg?ts?get adva cukorbeteg sorst?rsaimnak a s?t?shez. Eddig minden ?vben s?t?ttem m?zes puszedlit, de mi?rt is kellene most lemondanom r?la.... a neten keresg?lve bukkantam r? egy puszedli receptre (itt tal?lhat?) melyet kicsit az ?n ?zl?semre alak?tva s?ltek ki az ?n puszedlijeim. Ugyan nem m?zes puszedli, de az ?z?n ezt ?szre sem venni, ?s nagyon finom. Cukormentes csokol?d?val vontam be, ?s a r?gt?n puha puszedlit m?r le is teszteltem.... ?s lehet az ?nnepekig ?jra kell egy adagot s?tni.
Meghitt, v?rakoz?ssal teli Advent vas?rnapot k?v?nok Mindenkinek!
Hozz?val?k kb. 20 db puszedlihez:
8 dkg t?nk?lyb?za finomliszt (Nagyi titka)
5 dkg teljes ki?rl?s? t?nk?lyb?za-liszt (nagyi titka)
5 dkg dar?lt di? (v. mogyor?, mandula)
6 dkg eritrit
1 ek m?zes s?tem?ny f?szerkever?k
1 kk sz?dabikarb?na
csipet s?
2 kk van?liaaroma
1/2 citrom reszelt h?ja
7 dkg vaj
2 db toj?s (nagy)
1-2 ek habtejsz?n
Egy t?lba tegy?k bele a k?tf?le lisztet, a csipet s?t, a sz?dabikarb?n?t, a m?zes f?szerkever?ket, a reszelt citromh?jat, ?s alaposan keverj?k ?ssze.
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk visszah?lni.
Ezut?n adjuk hozz? a toj?sokat, az eritritet, a van?liaarom?t ?s a habtejsz?nt, majd keverj?k sim?ra.
Ezut?n ?nts?k a lisztes kever?khez, ?s kever?kan?llal alaposan keverj?k ?ssze, majd f?li?zzuk le a t?lat, ?s tegy?k be ?jszak?ra a h?t?be. (?sszekever?s ut?n egy l?gyabb massz?t fogunk kapni, de mire a s?t?sre ker?l a sor a h?t?ben megdermed, ?s k?nnyen tudjuk majd form?zni.)
K?zvetlen?l s?t?s el?tt vegy?k ki a t?lat a h?t?b?l, majd nedves k?zzel, form?zzunk nagyobb di?nyi goly?kat a massz?b?l, ?s egym?st?l kicsit t?volabb helyezz?k s?t?pap?rral b?lelt tepsire.
Helyezz?k be el?meleg?tett s?t?be, majd k?zepes h?m?rs?kleten s?ss?k kb. 14-16 percig. (?n l?gkever?sn?l 170 fokon, 15 percig s?t?ttem.)
A s?t?b?l kiv?ve a tepsin hagyjuk kih?lni, majd ?zl?s szerint m?rtsuk olvasztott csokol?d?ba.
Olvasztott csokol?d? hozz?val?i:
10 dkg ?tcsokol?d?
1 ek ?tolaj
A csokol?d?t t?rdelj?k bele egy f?m t?lba, adjuk hozz? az ?tolajat, majd g?zf?rd? f?l?tt, kevergetve olvasszuk fel.
Ezut?n sz?rjunk vill?t a puszedli alj?ba, majd m?rtsuk bele az olvasztott csokol?d?ba. A felesleget hagyjuk lefolyni, majd ?vatosan tegy?k vissza a s?t?pap?rra, ?s szobah?m?rs?kleten hagyjuk sz?radni.
S?t?s ut?n azonnal puha, ?s r?gt?n fogyaszthat?.
Sz?raz, h?v?s helyen letakarva hosszabb ideig eltarthat?. Min?l tov?bb ?ll, ann?l jobban ?ssze?rnek az ?zek ?s finomabb, valamit m?g puh?bb lesz.