Pupusas grillrácson sütve
sponsored links
Viktor fiam már régóta rágja a fülem, hogy készítsek pupusast, mert Õk a haverokkal már többször is kóstolták - és nagyon ízlett Nekik. Õszintén, fogalmam sem volt, hogy mit is takar ez a fura név, de rengeteg receptes blogon rátaláltam a leírásokra, és rá kellett ébrednem, hogy egyfajta divatja lett ennek a salvadori ételnek. Nos én is beálltam a sorba, én is nekiálltam tésztát gyúrni, de én nem száraz serpenyõben, hanem grillrácson sütöttem ki a tésztákat. A receptet én egybõl megtripláztam, így 23 db pupusas készült el, ami aztán vihar gyorsasággal el is fogyott.
Hozzávalók kb 6-7 db-hoz:
- 30 dkg liszt ( BL55 )
- 1 dl víz
- 0,5 dl olaj
- 1 tk sütõpor
- só
A lisztet és a többi összetevõt a keverõtálba töltöttem, majd a dagasztó gépre bíztam a keverést. Amint összeállt a tészta, hagytam egy kicsit pihenni, addig pedig összeállítottam a tölteléket.
Gépsonkát szeleteltem, majd kockáztam fel, aminek kb a felét meg is pirítottam egy serpenyõben. Igazándiból bacont kellett volna lepirítani, de nekem nem volt itthon, így ezt a kompromisszumos megoldást választottam. Rengeteg sajtot is reszeltettem Viktorral, na meg hoztam egy marék snidlinget a teraszról. Adagonként három gerezd fokhagymát tisztítottam meg, amiket szépen fel is aprítottam, majd bontottam egy kukorica konzervet is - aztán kezdtem is összeállítani a tölteléket. Mi is kell még? Ja tejföl. Mondjuk azt azért kizártnak tartom, hogy El Salvadorban is tejföllel dolgoznának, de most ezen nem merengek sokat. Szóval ezt a sok cuccot egy tálban összekevertem, majd nekiálltam kinyújtani a tésztát.
Belisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, persze több adagban, lépésenként. Ahogy kinyújtottam õket, úgy egy tejfölös dobozzal kivágtam a kb 10 cm átmérõjû lapocskákat, amiket rögtön meg is töltöttem a sajtos, tejfölös keverékkel. Egy-egy tészta korongra egy-egy evõkanálnyi töltelék jutott, majd az összecsukott batyukat villával le is nyomkodtam.
Amint elkészültem a 23 db batyuval, kiballagtam a teraszra, ahol szikrázóan sütött a tavaszi napocska. A grillt közepes lángra állítottam, majd gyönyörûen át is sütöttem az összes pupusast.
A srácok fejenként három pupusast egybõl betermeltek, nekem kettõ darab is bõven elegendõnek bizonyult. Nagyon ízletes, igazi buliba vagy vendégvárásra alkalmas kaja, amit ezután én is többször meg fogok csinálni, az biztos.