Puncstorta

2017-11-21

sponsored links


Régóta ott volt már a kipróbálásra váró sütik közt a puncstorta, de nem a klasszikus cukrászdai változat, amikor sárgára és rózsaszínre színezett piskótakockákat préselünk össze töltelék gyanánt, hanem valami krémes inkább. A piskóta, a rum,  puncs íz megmaradt, de egy finom krém tartja össze a tortát. És az elmaradhatatlan rózsaszín fondant a tetején. :)


Hozzávalók:
18 cm-es tortához
A piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
125 gr liszt
2 tk. sütõpor
0,5 dl langyos víz
0,5 dl étolaj

A cukorsziruphoz:
100 gr cukor
100 gr víz
ízlés szerint rum 

A krémhez:
80 gr puncs ízû pudingpor
500 ml tej
100 gr cukor
100 gr puha vaj
ízlés szerint rum

A tetejére:
kb. 100 gr Eszterházy fondant
rózsaszín ételfesték


Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét habbá verjük, a sárgáját kihabosítjuk a cukorral. Hozzádolgozzuk az olajat, a vizet, a sütõporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Sütõpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 175 fokon tûpróbáig sütjük. Kihûtjük majd 3 lapba vágjuk.
2. A puncs pudingporból, a cukorból és a tejbõl a szokásos módon pudingot fõzünk ( ez jóval sûrûbb lesz), egy folpackkal betakarjuk a pudingot, így nem bõrösödik be, majd teljesen kihûtjük.
3. A cukorsziruphoz egy kis lábasba mérjük a cukrot és a vizet és felforraljuk. Forrástól számítva 4-5 percig fõzzük, hozzáadunk ízlés szerint rumot és félretesszük ezt is.
4. A kihûlt pudingot robotgép üstjébe tesszük és csomómentesre dolgozzuk. Adunk hozzá ízlés szerint rumot és hozzádolgozzuk apránként a puha vajat is. Ha a krém már sima, akkor tölthetjük is a tortát.
5. Az alsó piskótalapot meglocsoljuk a sziruppal, majd erre jön a krém 1/3-a. Jöhet még egy piskótalap, szirup, krém. A legfelsõ piskótának is bekenjük sziruppal azt a felét, amit a krémre teszünk.
6. A maradék krémbõl körbekenjük a torta oldalát, a maradék szirupot pedig a legfelsõ piskótalapra locsoljuk.
7. Egy lábasban felolvasztunk némi Eszterházy fondant, fakanállal kevergetve. Hozzáadjuk az ételfestéket és pici vizet, ha túl sûrû lenne. Ráöntjük a torta tetejére és villámgyorsan egy kenõkéssel simára húzzuk. Gyorsan dolgozzunk, mert pár pillanat alatt megköt. Ne legyen túl forró, mert akkor híg lesz és átlátszik illetve lecsorog az oldalán. Túl sûrûre se hagyjuk,mert akkor nem terül el és vastag lesz. 
8.  A maradék krémet habzsákba töltjük és a torta tetejét díszítjük vele. Pár órára hûtõbe tesszük, de akár azonnal is fogyasztható, mert nagyon jó tartása van  krémnek. 

Mazsola-kérdés:
A mazsola mint olyan, roppant megosztó összetevõ a süteményekben, én ebbe most nem tettem. Aki szeretné, rumba áztatott mazsolát keverhet a krémbe, a teljesebb puncstorta összhatás miatt.



Folytats a blogon ... szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s