PULYKAKOCSONYA
sponsored links
Nagy kedvenc a kocsonya, igaz, évente maximum háromszor fõzõk, egy ideig olyankor betelek vele. Ebben a forró nyárban, az utamba esõ hentesbolt mellett elhaladva, vágyakozva tekintettem a kajla fülû disznófej felé, ami a lábacskák mellett csücsült az üvegvitrin alatt. Mégis, úgy döntöttem, nem fogok kocsonyázni, túl nehéz és tömény étel ilyen kánikulában. S akkor eszembe jutott, pulykahúsból is lehet kocsonyát fõzni, majdnem ugyanolyan mint a disznókocsonya.
Vásároltam hát 2 szép pulykaszárnyat, megmostam és felöntöttem annyi vízzel, amennyi majd 2 centivel ellepte. Mivel nem volt otthon, csak szárított leveszöldségem, hát abból tettem egy jó marékkal, amúgy vághattok hozzá sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót. Módjával sóztam, beleszórtam kiskanál egészborsot, egy babérlevelet, 3 cikk fokhagymát, kisebb fej vöröshagymát (hámozás nélkül, csak megmosva).
Nagyon lassú tûzön (alig csinált így, hogy plutty-plutty) legalább 3 órát fõztem.
Amikor a hús olyan puha volt, hogy szinte leesett a csontról, akkor kiszedtem a fõzõlébõl, kihûtöttem és tálkákba s ...