Pulykafasírt gombaszósszal
sponsored links
Hozzávalók (4 személyre):
a fasírthoz: 60 dkg pulykahús, 2 tojás, 1 zsömle, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, kevés tej, a sütéshez olaj
a gombaszószhoz: 25 dkg erdei gomba, 1 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl vagy tejszín, 1 evõkanál liszt, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A zsömlét kb. 10 percig tejben áztatjuk, jól kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A pulykahúst ledaráljuk, egy tálba tesszük, összekeverjük a kinyomkodott zsömlével, hozzáadjuk a párolt hagymát, a tojást, és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával fûszerezzük, jól összedolgozzuk, belekavarjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Olajas kézzel kisebb gombócokat formázunk, és forró olajban néha megforgatva megsütjük. Konyhai papírtörlõvel bélelt tálba szedjük, így leitatjuk a fölösleges olajat a fasírtgolyókról.
A gombaszószhoz a gombát megpucoljuk, jól megmossuk, majd kevés sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük. A hagymát apróra vágjuk, kevés vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a gombát, kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, és kissé összefõzzük. A tejfölt vagy tejszínt a liszttel csomómentesre kavarjuk, és besûrítjük vele a gombát. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
A fasírtot melegen, a gombaszósszal és széles metélttel vagy krumplipürével tálaljuk.