Puha epertorta
sponsored links
Hm, most már nem csak délrõl ideimportált olasz epret lehet kapni a piacon, hanem van itteni, úgymond hazai is, a kedvenc nénikémnél. Ma vettem is jóóó sokat. Többféle felhasználási módra gondoltam, ügyelve arra, hogy frissen is kerüljön belõlük a bendõbe. Persze a kertben az olajfa alatt is növekednek szépen az eprecskék. Már várom, hogy elég legyen kiugrani értük, és ne kelljen bicóra pattannom, ha friss gyümölcsre vágyom.
Ez a mai torta illatos, nyami nyami és nagyon puha. Elkészítése nagyon egyszerû.
Hozzávalók:
300 g simaliszt
200 g barnacukor
200 g natúr joghurt
160 g vaj
2 tojás
fél csomag sütõpor
csipet só
350 g eper
2 evõkanál liszt
2 evõkanál barnacukor
A sütõt elõmelegítjük 170 C-ra.
Az epret megmossuk, 2/3-at négybe vágjuk, és megforgatjuk a 2 evõkanál lisztben.
Egy tálba mérjük a vajat és mikróban megolvasztjuk, hagyjuk kicsit kihûlni, majd belemérjük a joghurtot és beleütjük a a 2 tojást. Egy másik tálba belemérjük a lisztet és a cukrot, sózzuk, hozzáadjuk a sütõport, jól összekeverjük, majd a joghurtos mixet hozzáöntjük és fakanállal simára keverjük. Ezután óvatosan hozzákeverjük a lisztbe forgatott epret, és kivajazott kilisztezett kuglófformába öntjük a masszát, ami elég sûrû. Sütés közben az eper levet ereszt, ezért nem kell megijedni a massza állagától. A megmaradt epreket félbevágva a torta tetejére halmozzuk, majd megszórjuk a két evõkanál barnacukorral.
Az elõmelegített sütõbe toljuk kb 1 órára. Kb fél óra után a tortát letakarjuk alufóliával, hogy az eprek nehogy túlságosan kiszáradjanak.
Hidegen tálaljuk, tejszínhabbal és friss eperrel.
A fogunk alatt érezni fogjuk a ropogós cukorréteget, amit a végén szórtunk rá...az íze pedig...egyszerûen leírhatatlan. Kinézetre nagyon snassz, de ízre mindenkit levesz a lábáról!
:)