Prósza medvehagymával
sponsored links
Szerintem az érettség az, ha az ember ismeri önnön korlátait.
(Kurt Vonnegut: Macskabölcsõ)
Na, most megmértem pontosan a hozzávalókat, nem csak úgy exhas a recept. :) Különben mennyei finom, gyors és egyszerû. Medvehagyma szezonban kihagyhatatlan, legalábbis szerintem az egyik legfincsibb étel eme erdõkaljazöldje felhasználásával. A képért elnézést, de gyorsan kihûl így nem nagyon mûvészkedtem a fotóval.
Hozzávalók 6 prószához:
65 dkg burgonya (tisztítva ennyi, én Agriát használtam),
10 dkg kolozsvári szalonna,
1 evõkanál zsír (nem túl púpos, csak normále evõkanálnyi),
5 dkg medvehagyma,
2,5 dl natúr joghurt vagy kefír vagy kultúra (író) vagy házi aludttej,
20 dkg liszt,
1 púposabb teáskanál só (körülbelül, kóstoljunk, mert a szalonna is sós),
plusz tálaláskor tejföl esetleg reszelt sajt a tetejére.
A szalonnát kis csíkokra vágjuk és a zsírban kisütjük. Hagyjuk hûlni, míg lereszeljük a nyers, hámozott burgonyát a reszelõnk sajtreszelõ részén. Hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, a kisült szalonnát zsírral együtt, a kefírt, a lisztet, kóstoljuk és sózzuk. Teflonos serpenyõt felhevítünk és egy mokkáskanálnyi zsírt felolvasztunk benne, majd egy merõkanálnyi masszát szétterítünk jó vékonyan. Akkora lesz mint egy palacsinta, csak kicsit vastagabb. Közepes lángon piros ropogósra sütjük mindkét felét. Megfordítani feldobással a legkönnyebb, de ha egy széles lapos falapáttal alányúlunk, úgy is lehet.
Tálaláskor kínálunk hozzá tejfölt, esetleg reszelt sajtot is.
Vegák, böjtölõk hagyják ki a szalonnát, zsírt, helyette olajat keverjenek a masszába, kb. 2 evõkanálnyit.
Ezt a masszát csirke vagy pulykamell bundázásához is felhasználhatjuk.
Ha már nincs medvehagyma, akkor már van újhagyma. Az újhagyma zöld szárával is nagyon jó a prósza, vágjuk vékony kis karikákra, legalább nem vész kárba.