Préselt csülök hidegen és melegen
sponsored links
Jók az olyan ételek, amikor egybõl rögtön kettõ lesz a végén. A préselt csülök is ilyen. Megfõtt a kocsonya (persze volt mellé fej és köröm is, hogy biztos legyen az eredmény), ahol a fõszereplõ a csülök volt, majd elkészült belõle ez a finomság. Legközelebb füstölt csülök is fõ majd mellette, mert úgy nagy valószínûséggel még finomabb lesz az eredmény. Az eredmény, amit fogyaszthatunk hidegen és melegen is. Mindenhogyan finom.
Hozzávalók:
1 sertéscsülök (esetleg füstölt csülök)
liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
szikkadt kenyér
reszelt torma
Elkészítése:
Az egész úgy kezdõdik, hogy megfõzzük a csülköt. Vagy kocsonyának, vagy csak úgy, akár füstölt, akár sima, a lényeg, hogy puhára fõzzük, majd a húst kicsontozzuk, szálakra szedjük, majd egy olyan formába tesszük, amely kb 2 cm magas (a fõzõvízbõl meglocsolgatjuk 1-2 evõkanállal), majd lepréseljük és legalább egy éjszakára a hûtõbe tesszük. Ha összepréseltük, egy szép nagy csülöktömbünk lesz, ami tömény hús, semmi csont. A kész tömbbõl aztán fantáziánk szerint kisebb darabokat vágunk, szögletesre, kerekre, amilyenre szeretnénk. Aztán...
A hideg verzióhoz:
Esetemben a kis pogácsaszaggatóval kiszúrt darabok pár pillanatra forró serpenyõbe kerültek, hogy kapjanak egy kis színt, majd elõételkanalakra kerültek egy vékony szelet crouton, néhány vékony szelet lilahagyma és pici tormakrém társaságában. Egy kanál egy falat. Hidegtálakra ideális, vendégváró falatka. A tálalásnak csak a kreativitásunk szabhat határt.
A meleg verzióhoz:
Ebben az esetben egyforma oldalú darabokat vágtam, majd bécsi bundát kapott és bõ olajban kisütöttem.
Lencsesaláta került mellé és néhány crouton.
A lencsesalátához a lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap fokhagymával és babérral megfõzzük, a végén sózzuk. Ha kihûlt, akkor majonézzel, mustárral és reszelt tormával összekeverjük, nagyobb darabokra vágott lilahagymával összeforgatjuk és kész.