Préselt csülök
sponsored links
Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi idõben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...
Préselt csülök (vagy csülöksajt)
Hozzávalók: 2 friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fûszerek (pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelõen), 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.
Elkészítése: A konyhakész csülköt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evõkanál sót, illetve tetszés szerinti fûszerekkel ízesítjük, és vajpuhára fõzzük. Akkor jó, ha a csontot egyszerû tekerõmozdulattal ki tudjuk venni belõle. Amikor már annyira hûlt, hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2 merõkanálnyival a csülök fõzõlevébõl, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A fûszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak levágjuk a felsõ részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az esetleges hézagokat kitöltse a fûszeres lé. Hûtõszekrénybe tesszük legalább 1 napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belõle. Tetszés szerint szeleteljük, és zöldségekkel kínáljuk.
Megjegyzés: A húsdarabokat õzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük.