Provence-i Tarte aux pignons, vagyis Fenyõmagos pite
sponsored links
Régóta szerettem volna elkészíteni ezt a Provence-i ünnepi tortát, de nem volt hozzá eredeti francia receptem. Viszont még korábban Apától kaptam ismét egy szuper francia könyvet: a Guy Gedda, provence-i chef által szerkesztett Petites Lecons de cuisine en Provence címû Larousse kiadást. Ez a könyv egy remekmû. Bemutatja a provence-i konyhát, a tradícionális alapanyagokat, kulináris szokásokat, eredeti recepteket......egyszóval átfogó képet ad a provence-i gasztronómiáról, amit én annyira szeretek. A fotók csodásak, a receptek leírása hibátlan.
Íme a remekmû:
Ebben a könyvben találtam rá a hagyományos Tarte aux pignons receptjére is, ami igazából nem csak fenyõmagos pite, mert telis-tele van finomabbnál-finomabb aszalt gyümölcsökkel, mandulával, rumos mazsolával......"mennyei édesség", igazi ünnepi sütemény. Ezt a fenyõmagos tortát tényleg csak alkalmakra készítik el, hiszen elég drága alapanyagok kerülnek bele.
Bár tudjátok, hogy nagyon szeretem a csicsás, színes sütikéket, mégis a dél-francia piték nemes egyszerûsége és gazdag ízvilága sem kevésbé kedves a szívemnek. Ott nem is nagyon vannak olyan cukormázas, marcipános, krémes-habos édességek, mint itthon, már csak a klíma miatt sem...:-) A fenyõmagos pite sem annyira édes, mint amennyire "aromás".....olyan, mintha a teljes Provence - íz formájában - a konyhádban teremne.....és nem túlzok.
Rá is térek a Tarte aux pignons receptjére.
Hozzávalók (24 cm-es pite formához): ...