Propolisz, virágpor, méhpempõ ? természetes antibiotikumok a méhektõl

2017-11-26

sponsored links







A mézet sokan csodaszerként ismerik. Az biztos, hogy ha máskor nem, megfázáskor elõkerül és a forró teába kanalazzuk. Itt is a baktériumölõ hatását használjuk ki, de számos más esetben, például fekélyeknél, húgyúti fertõzéseknél, égési sérüléseknél is segíthet.



De a méhek nem csak mézet gyártanak, van még pár csodaszer a tarsolyukban (vagy inkább a kaptárukban): propolisz, virágpor és méhpempõ is. Õszintén szólva én igazából csak a propoliszról hallottam úgy igazán korábban, aztán az instagramon láttam szépen feldíszített zabkásás tálakon a virágport, majd pedig Anyukám vett nekem virágport is és méhpempõt is, így ezeket meg is kóstoltam.

Lássuk, mit érdemes tudni róluk!



Propolisz



A pro-polisz ógörög eredetû szó, jelentése: a város elõtt, a város védelmezõje.

A dolgozók fõleg a nyírfa és a nyárfa rügyeirõl takarítanak be egy gyantaszerû anyagot, átalakítják, majd betömködik vele a kaptár réseit, repedéseit, a kaptár baktériumok és kórokozók elleni védelmére használják.

A propolisz körülbelül 200 féle anyag keveréke, tartalmaz gyantát, balzsamokat (50-60%), viaszokat (10-30%), illóolajokat (8-10%), valamint virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn) és flavonoidokat.

Regeneráló, tisztító hatású, biztosítja a sejtek stabilitását, baktérium-, vírus- és gombaölõ, növeli az erek rugalmasságát, fájdalomcsillapító, immunerõsítõ, gyulladáscsökkentõ, vérnyomáscsökkentõ. Az egyik legjobb antibiotikum, melynek nincs mellékhatása és a szervezet nem tud hozzászokni.

Nyombélfekély, tüdõgyulladás, vastagbél gyulladás, felsõ légutak hurutja, bronchiálos asztma esetében különösen javasolt a használata.



Virágpor



A virágport a méhek a nektár begyûjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyûjtõ kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Saját enzimjeikkel tovább érlelik, így a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.

A nyers virágpor vitaminok, ásványi anyag és enzimek keveréke, ezek teszik minden igényt kielégítõ táplálékká. Kiváló növényi fehérjeforrásként erõsíti a szervezet védekezõképességét, megfelelõ tápanyaggal látja el az idegrendszert, segít helyreállítani a bélflóra mûködését, támaszt nyújt a fárasztó, stresszes idõszakokban.

A virágpor egy lúgosító táplálék. Magas az antioxidáns-tartalma, így semlegesíti a káros szabad gyököket, és rendszeres fogyasztásával akár még tovább is élhetünk. Fokozza egyes gyógynövények pozitív hatását. Afrodiziákumkánt is számon tartják és még a termékenységet is javítja, prosztataproblémák esetén is hatásos. Fokozza az erõnlétet és az állóképességet is. Mivel rengeteg B-vitamint tartalmaz, így az idegrendszerünket is kiegyensúlyozza, így fokozva a stressztûrõ képességünket. Mindemellett megtisztítja a bõrt, vagyis rendszeres fogyasztásával megszabadulhatunk a pattanásoktól és késlelteti a ráncok megjelenését. Enyhíti a székrekedés, az arc- és homloküreg-gyulladás, a vastagbélgyulladás és a légcsõhurut kellemetlen tüneteit.

A kis golyócskáknak édeskés, enyhén fûszeres íze van.



Méhpempõ



A tiszta méhpempõ a dolgozó méhek garatmirigy váladéka. A méhkirálynõ eledele, valamint a kisméheké életük legelsõ napjaiban.

Szintetikusan eddig nem sikerült elõállítania senkinek, nagy szakértelmet igénylõ feladat elvenni a méhpempõt a méhektõl.

A méhpempõ egy csodás szupertáplálék, amely megfiatalítja és regenerálja az emberi szervezetet, lassítja az öregedési folyamatokat, a hosszú élet elixírjének tartják. Csökkenti az ízületi panaszokat, kedvezõ hatással van a depresszióra, és még a libidót is fokozza. Többek között fellelhetõ benne szinte az összes B-vitamin, így az idegrendszerünkre is kedvezõ hatást gyakorol, de gazdag még magnéziumban, kalciumban, káliumban, mangánban, cinkben és vasban is. Élénkítõ hatással rendelkezik, de nincs káros mellékhatása. Nagyszerûen roborálja a szervezetet. Egyes kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedõ betegeknek is érdemes kipróbálni, mert jó hatással van az agy mûködésére.

Kinézetre a sûrített tejre emlékeztet: fehér, zselés az állaga. De az íze! Ha ettetek már rosszat, ez az ? legalábbis szerintem. Persze ki lehet bírni, nem azért kell enni, mert finom, hanem mert jó hatása van. Egyszerre édes és keserû, csak egy kicsit kell a nyelv alá tenni és nem lenyelni (legalábbis én így alkalmaztam, ezt javasolta a méhész), de nagyon intenzív ízû.



Aki allergiás a virágporra, pollenre, az érzékeny lehet ezekre is, de használat elõtt mindenkinek ajánlják az allergiapróbát az alkaron. Bár szinte mindhárom dolgot csodaszerként tartják számon, használatuk nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot.



A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, a termékeket megtalálod a http://www.bijobolt.hu/webaruhaz/ linkre kattintva.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?





Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2017/11/26/prop...

sponsored links

Keres?s