Propolisz, virágpor, méhpempõ ? természetes antibiotikumok a méhektõl
sponsored links
A mézet sokan csodaszerként ismerik. Az biztos, hogy ha máskor nem, megfázáskor elõkerül és a forró teába kanalazzuk. Itt is a baktériumölõ hatását használjuk ki, de számos más esetben, például fekélyeknél, húgyúti fertõzéseknél, égési sérüléseknél is segíthet.
De a méhek nem csak mézet gyártanak, van még pár csodaszer a tarsolyukban (vagy inkább a kaptárukban): propolisz, virágpor és méhpempõ is. Õszintén szólva én igazából csak a propoliszról hallottam úgy igazán korábban, aztán az instagramon láttam szépen feldíszített zabkásás tálakon a virágport, majd pedig Anyukám vett nekem virágport is és méhpempõt is, így ezeket meg is kóstoltam.
Lássuk, mit érdemes tudni róluk!
Propolisz
A pro-polisz ógörög eredetû szó, jelentése: a város elõtt, a város védelmezõje.
A dolgozók fõleg a nyírfa és a nyárfa rügyeirõl takarítanak be egy gyantaszerû anyagot, átalakítják, majd betömködik vele a kaptár réseit, repedéseit, a kaptár baktériumok és kórokozók elleni védelmére használják.
A propolisz körülbelül 200 féle anyag keveréke, tartalmaz gyantát, balzsamokat (50-60%), viaszokat (10-30%), illóolajokat (8-10%), valamint virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn) és flavonoidokat.
Regeneráló, tisztító hatású, biztosítja a sejtek stabilitását, baktérium-, vírus- és gombaölõ, növeli az erek rugalmasságát, fájdalomcsillapító, immunerõsítõ, gyulladáscsökkentõ, vérnyomáscsökkentõ. Az egyik legjobb antibiotikum, melynek nincs mellékhatása és a szervezet nem tud hozzászokni.
Nyombélfekély, tüdõgyulladás, vastagbél gyulladás, felsõ légutak hurutja, bronchiálos asztma esetében különösen javasolt a használata.
Virágpor
A virágport a méhek a nektár begyûjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyûjtõ kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Saját enzimjeikkel tovább érlelik, így a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.
A nyers virágpor vitaminok, ásványi anyag és enzimek keveréke, ezek teszik minden igényt kielégítõ táplálékká. Kiváló növényi fehérjeforrásként erõsíti a szervezet védekezõképességét, megfelelõ tápanyaggal látja el az idegrendszert, segít helyreállítani a bélflóra mûködését, támaszt nyújt a fárasztó, stresszes idõszakokban.
A virágpor egy lúgosító táplálék. Magas az antioxidáns-tartalma, így semlegesíti a káros szabad gyököket, és rendszeres fogyasztásával akár még tovább is élhetünk. Fokozza egyes gyógynövények pozitív hatását. Afrodiziákumkánt is számon tartják és még a termékenységet is javítja, prosztataproblémák esetén is hatásos. Fokozza az erõnlétet és az állóképességet is. Mivel rengeteg B-vitamint tartalmaz, így az idegrendszerünket is kiegyensúlyozza, így fokozva a stressztûrõ képességünket. Mindemellett megtisztítja a bõrt, vagyis rendszeres fogyasztásával megszabadulhatunk a pattanásoktól és késlelteti a ráncok megjelenését. Enyhíti a székrekedés, az arc- és homloküreg-gyulladás, a vastagbélgyulladás és a légcsõhurut kellemetlen tüneteit.
A kis golyócskáknak édeskés, enyhén fûszeres íze van.
Méhpempõ
A tiszta méhpempõ a dolgozó méhek garatmirigy váladéka. A méhkirálynõ eledele, valamint a kisméheké életük legelsõ napjaiban.
Szintetikusan eddig nem sikerült elõállítania senkinek, nagy szakértelmet igénylõ feladat elvenni a méhpempõt a méhektõl.
A méhpempõ egy csodás szupertáplálék, amely megfiatalítja és regenerálja az emberi szervezetet, lassítja az öregedési folyamatokat, a hosszú élet elixírjének tartják. Csökkenti az ízületi panaszokat, kedvezõ hatással van a depresszióra, és még a libidót is fokozza. Többek között fellelhetõ benne szinte az összes B-vitamin, így az idegrendszerünkre is kedvezõ hatást gyakorol, de gazdag még magnéziumban, kalciumban, káliumban, mangánban, cinkben és vasban is. Élénkítõ hatással rendelkezik, de nincs káros mellékhatása. Nagyszerûen roborálja a szervezetet. Egyes kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedõ betegeknek is érdemes kipróbálni, mert jó hatással van az agy mûködésére.
Kinézetre a sûrített tejre emlékeztet: fehér, zselés az állaga. De az íze! Ha ettetek már rosszat, ez az legalábbis szerintem. Persze ki lehet bírni, nem azért kell enni, mert finom, hanem mert jó hatása van. Egyszerre édes és keserû, csak egy kicsit kell a nyelv alá tenni és nem lenyelni (legalábbis én így alkalmaztam, ezt javasolta a méhész), de nagyon intenzív ízû.
Aki allergiás a virágporra, pollenre, az érzékeny lehet ezekre is, de használat elõtt mindenkinek ajánlják az allergiapróbát az alkaron. Bár szinte mindhárom dolgot csodaszerként tartják számon, használatuk nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot.
A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, a termékeket megtalálod a http://www.bijobolt.hu/webaruhaz/ linkre kattintva.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!