Profiterole Gordon Ramsaytól
sponsored links
Ez az olasz édesség már rég piszkálta a fantáziám. Ettem már többször, de házilag nem mertem nekiállni. Bánhatom, mert nem is olyan bonyolult, mint ahogy azt képzeltem. Gordon Ramsay receptjét követve készítettem el a tésztát, a tölteléket és az öntetet tetszés szerint lehet variálni.
Kávépudingos profiterole fehércsokis öntettel |
Hozzávalók a tésztához:
200 ml hideg víz
125 ml tej
10 dkg vaj/margarin
1 teáskanál cukor
fél teáskanál só
150 gr liszt
4 kisebb tojás
A vizet, tejet, cukrot, sót egy lábosba öntöttem, alacsony lángon kevergettem, míg a cukor és só el nem olvadt benne. Ekkor hozzáadtam a kisebb darabokra vágott margarint is (már itt biztos üvöltött volna a mester és a gangon landolt volna a cucc lábosostul :). Amikor elolvadt benne a margarin, levettem a tûzrõl. Egy fakanál és a férjem segítségével folyamatos keverés mellett beleszitáltam a lisztet a lábosba. A szitálás végére, ha jó erõsen keverik, akkor el is válik az edény falától a tészta. Egyeben ki is hûl annyira, hogy a soron következõ tojások ne fõjenek meg benne. A négy tojást villával felvertem egy kis tálkában, aztán nagyon lassan belecsorgattam a tésztába, miközben férj folyamatosan keverte fakanállal.
Amikor szép, egyenletes állagú lesz, akkor jöhetnek a sütõpapíros tepsik. Habzsákból is ki lehet nyomni diónyi méretû tésztahalmokat, de a teáskanál is megteszi. Ne ijedjünk meg, ha kissé szétfolynak, szépen meg fognak emelkedni és nõni a sütõben. Épp ezért 2 centit hagyjunk közöttük. Elõmelegített 200 fokos sütõben 18-20 percet írt Ramsay. Nekem 45 perc alatt sültek meg aranybarnára, és egy kicsit feljebb kellett tennem a rácsot, mert alul gyorsabban pirultak. Sütõpor, szódabikarbóna nélkül is szép üregesek lettek, amibe mehetett a töltelék. 38 kisebb-nagyobb gombócom lett belõle.
Hozzávalók a málnahabos töltelékhez:
3 tojásfehérje
3 evõkanál cukor
20-25 dkg málna
Kézi mixerrel elkezdtem felverni a tojásfehérjéket a cukorral, majd mielõtt kemény hab lett volna belõle, hozzáadtam a málnát is, és így vertem tovább. Esetleg egy kis habfixálót lehet bele tenni, de nem szükséges. Fontos, hogy a profiterole-okat csak akkor töltsük meg, miután teljesen kihûltek.
Málnahab helyett lehet bele pudingot, vagy tejszínhabot tenni, stb. Ha van (maradék) tojásfehérjénk, akkor málna helyett pár evõkanál lekvárt is keverhetünk bele, azzal is nagyon finom.
A kis darabokra tört csokit vízgõz felett megolvasszuk, aztán hozzákeverjük a vajat és a mézet. Amikor elolvadt benne minden, akkor egyenletesre keverjük a tejjel.
Készítettük már fehércsokiból is, akkor ne rakjunk bele mézet, meg elég 10 gr vaj bele.
Most pedig egy tõlem szokatlan dolog, (férj keze van a dologban), részletes fényképes "útmutató" a recepthez.
Málnahabos profiterole étcsokis öntettel |
Hozzávalók a csokiöntethez:
100 gr 45 %-os étcsoki
1 evõkanál méz
15 gr vaj
60 ml tej
Készítettük már fehércsokiból is, akkor ne rakjunk bele mézet, meg elég 10 gr vaj bele.
Most pedig egy tõlem szokatlan dolog, (férj keze van a dologban), részletes fényképes "útmutató" a recepthez.
Kimérjük a 150 gr lisztet |
200 ml hideg víz |
125 ml tej |
Fél teáskanál sót |
és 1 teáskanál cukrot adunk hozzá. |
Alacsony lángon elolvasszuk a margarint a löttyben. |
A lisztet a tûzrõl levett lábosba szitáljuk |
És keverjük, míg el nem válik az edény falától |
4 totyi, de nagyobból elég a 3 is |
Villával felverjük |
Lassan hozzácsorgatjuk és közben keverjük |
Szép egyenletesre, lehet alacsony fokozatú kézi mixerrel is |
Diónyi halmok kerülnek a tepsire |
Aranybarnára sütve és megskalpolva |
A 4 dl tejbõl felfõzött csokipudingba került egy fél csésze kávé is |
Tetejére az öntet 100 gr fehércsokiból 10 gr vajjal és 60 ml tejjel összefõzve |