Profiterol: képviselõfánk profiknak
sponsored links
Ha jól emlékszem, akkor az Olasz Intézetben ettem elõször profiterolt, kb. úgy húsz évvel ezelõtt. Hogy ezzel most fel akarok vágni, hogy én már akkor tudtam, hol kell jó profiterolt enni, amikor az emberek azt sem tudták, hogy ez egy édesség vagy egy pillanatragasztót hívnak így? Véletlenül sem. Fogalmam sem volt, mi az a profiterol, és hogy az Olasz Intézetben kávézó mûködik. Csak hát ez a ferdén felrakott magyar zászlós épület pont félúton volt a gimi és az ikonikus Múzeum Cukrászda között a Bródy Sándor utcában. És ha a nagy fakapu nyitva volt, kihallatszott a csörömpölés és kiszökött az isteni kávéillat. Így történt, hogy egyszer-kétszer nem jutottunk el a múzeumig, hanem beszöktünk a kapun, fontoskodva és határozottan elsétáltunk a hûtõpultig, majd rendeltünk. Egy adag tiramisut. Mert azt a Múzeumból már ismertük, azzal mellé nem lõhettünk. Pedig volt ott sok minden más is, többek között egy nagy rozsdamentes fém tepsi, telis teli csokoládéöntettel, benne megannyi pufi fánkhalom. Úgyhogy egyszer vettem a bátorságom, rámutattam a csoki dombokra és kértem egy adagot. Elsõ harapásra beleszerettem, pedig akkor még nem tudtam, amit a második harapás után már igen: hogy ebben az egészben nem is a csokimáz a legjobb, hanem a töltelék. Elsõ ránézésre ugyanis nem derült ki a csokifolyam takarásában, hogy ezek a fánkok ...