Profiterol fiatalkoromból
sponsored links
Ifjúkorom nagy kedvence volt a profiterol, amit annak idején az 1970-80-as években csak a nagyvárosok cukrászdáiban lehetett vásárolni. A legjobbat viszont Bukarestben készítették. Ha pedig úgy adódott, hogy Bukarestben jártam, mindig beiktattam a programba valamelyik belvárosi cukrászda meglátogatását profiterol-zabálás végett. A nyalánkság abban az idõben - tekintve, hogy az átlagbér 2500-3000 lej volt - meglehetõsen drága volt 25 lejért, hiszen akkoriban 2 lej 50 baniért adtak egy kocka Rigó Jancsit és további 50 baniért finom limonádét lehetett inni. A profiterol viszont kihagyhatatlan volt. Ami még érdekes, hogy a nagy kehely nyalánkságot mindenestõl, minden hozzávalójával együtt nevezték profiterolnak, s nekem azóta is ez jelenti a profiterolt függetlenül attól, hogy mostanság csak a képviselõfánkot szokás profiterolnak nevezni. Az eredeti változatban rendszerint volt három képviselõfánk, egy-egy gombóc vanília-, pisztácia- és csokifagyi jó sok tejszínhabbal a tetején, amire csokiöntetet csorgattak és meggyszemet tettek. Nos, mivel az én változatom TücsökBogár kiírására a SAD-ra készült, változtattam az eredeti változaton, vagyis megkaramellesítettem. Ám, nézzük csak, hogyan is?
Profiterol
3 db karamellkrémmel töltött képviselõfánk, 1 gombóc bodzafagylalt, 1 gombóc diós karamellfagyi, 1 gombóc csokifagyi, tejszínhab és karamellszósz.
Elkészítési ideje: 5 perc, ha elõzetesen minden hozzávaló elkészült. Kiváló vendégváró desszert, hiszen a fagyikat akár napokkal korábban is elkészíthetjük, de képviselõfánk is elkészíthetõ egy nappal ...