Pretzel péksütemények ? perec, zsemle, stangli, csavar
sponsored links
Most egy igazi kis házi pékséget varázsoltam a reggeli asztalra.
Megszállt az ihlet, bedagasztottam egy nagy adag Pretzel-tésztát, mire megkelt eldöntöttem, hogy milyen péksüteményeket formázok belõle és mivel szórom meg õket. Olyan jól sikerültek az utóbbi Pretzel zsemlék, hogy ismétlésért kiáltottak:
Nos, most ez sült ki belõle, utólag azt mondom, nem vagyok elégedetlen! J
Hozzávalók 8 nagy péksüteményhez:
70 dkg kenyérliszt
3,8 dl langyos víz
6 dkg olvasztott vaj
3 teáskanál nádcukor
3 teáskanál só
2 ? teáskanál porélesztõ
3 liter víz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 felvert tojás
Sóoldat: 1 evõkanál liszt, 1 teáskanál só, 1-2 evõkanál langyos vízzel elkeverve, amíg sûrû palacsinta tészta állagúvá nem válik.
Az élesztõt elkevertem a langyos vízben a cukorral együtt. 10 perc alatt felfuttattam. A liszttel elkevertem a sót, majd hozzáadtam az élesztõs keveréket és az olvasztott vajat. Addig dagasztottam csak, amíg gömbbé nem állt össze. Lefedve 1 órán át kelesztettem.
1 óra múlva 8 részre vágtam és megformáztam õket:
A zsemléhez labdát formáztam, úgy, mint a hamburger zsemléket.
A stanglihoz is labdát formáztam, majd csepp alakúra kinyújtottam, bevágtam a szélesebb talpánál, hogy szép egyenes stanglikat kapjak és feltekertem.
A perechez teljes deszka szélességben megsodortam a tésztát, a két szabad szálát a felsõ kétharmadnál kétszer megcsavartam és visszaillesztettem a hurokra. Az egyiket belül, a másikat kívül.
A csavarhoz is ugyanígy megsodortam a tésztát és a huroktól kezdve háromszor megcsavartam, majd összeillesztettem a szárakat.
Sütõpapírral bélelt tepsire rendeztem és ruhával letakarva 35-40 percig kelesztettem.
Olyan szépen megkeltek, hogy ebben az állapotukban fennmaradnak a vízen.
Felforraltam a vizet, hozzáadtam a szódabikarbónát és egyesével finoman a vízbe engedtem egyszerre összesen 3-3 péksüteményt. 30 mp múlva óvatosan megforgattam õket, majd 30 mp múlva kiemeltem és mentek vissza a bélelt tepsire.
Megkentem õket a felvert tojással és megvágtam, megszórtam õket:
A zsemlét kereszt irányban megvágtam és az egyiket megszórtam szezámmaggal a vágásokon kívül.
A stanglikat sréhen vágtam meg négy helyen és az egyiket sütés közben sóoldattal csorgattam meg.
A pereceket, az egyiket szezámmaggal szórtam meg, a másikat sóoldattal csorgattam meg sütés közben.
A csavarokat, az egyiket szezámmaggal szórtam meg, a másikat sóoldattal csorgattam meg sütés közben.
Elég szorosan voltak, de összezsúfoltam õket egy tepsire és betoltam a 220 C fokra elõmelegített sütõbe.
16 perc elteltével kihíztam a tepsit, megcsorgattam a kiválasztott péksüteményeket a sóoldattal és még 5-6 percre visszatoltam a sütõbe.
Rácson hagytam hûlni õket. A pereceket uzsonnára szántam a Kisfiamnak, így azt félretettem, majd elõször a reggeli ételekhez, majd az ebédhez szegtük meg a maradék péksüteményeket, de errõl majd legközelebb mesélek! J