Preckedli
sponsored links
A preckedli egy sváb eredetû, diós sütemény. Vidéken nem csak az ünnepekre sütötték, hanem keresztelõre, esküvõre is szokás volt vinni. Azért volt népszerû sütemény, mert jó elõre el lehetett készíteni és attól sem kellett félni, hogy megromlik. A zsírt semmiképp se hagyjuk ki belõle, mert akkor csak nagyon sokára puhul meg a sütemény és ízében sem lesz annyira finom. Most a napokban eszembe jutott, hogy mennyire szerettük ezt a sütit gyerekkoromban, a Nagymama sokszor készítette nekünk, így most az ünnepekre az aktualitását tekintve megsütöttem én is. Elég nagy adag lett, így aztán nem olyan nagy baj, ha néha elcsenünk egy-két darabot belõle tesztelés címén, hogy elég puha-e már? Dió helyett mogyoróval is elkészíthetõ.
Elkészítési idõ: 30 perc
Pihentetés: 60 perc
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 egész tojás + 1 tojás sárgája
20 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg zsír
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütõpor ...