Preckedli

2023-04-02

sponsored links

Pont ezt a s?tit akartam megcsin?lni h?sv?tra, ?s Hankk?n?l ?ppen szembej?tt velem. Ez?ton is h?l?san k?sz?n?m a receptet, isteni finom lett! 

 


?n kiss? cs?kkentettem a mennyis?geket, mert ?gy is b?s?ges adag lett bel?le. ?mb?r egy 4-5 tag? csal?dn?l sim?n elfogy a nagyobb mennyis?g is, ugyanis nagyon eteti mag?t. 

Hozz?val?k:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg zs?r
  • 1 mokk?skan?l s?
  • 1/2 s?t?por
  • 1 nagy m?ret? toj?s (vagy 2 j?rcetoj?s, vagyis kism?ret?)
  • 1 nagy toj?s s?rg?ja (vagy kett? kicsi?)
  • 1 citrom reszelt h?ja
  • 1 citrom leve
  • 1 van?li?s cukor

A tetej?re:

  • 15 dkg durv?ra dar?lt di?
  • 10 dkg krist?lycukor (n?lam h?zi van?li?s krist?lycukor)
  • 1 nagy vagy 2 kicsi toj?s feh?rje

A toj?sokn?l az?rt adtam meg a k?t m?retet, mert nekem mostan?ban j?rcetoj?sok vannak k?szleten, vagyis kism?ret? toj?sok. 

A lisztet t?lba szit?ltam, hozz?adtam a s?t, porcukrot, van?li?s cukrot, s?t?port is, ?s a kock?kra v?gott hideg vajjal ?s hideg zs?rral elmorzsoltam a lisztes kever?ket. Belereszeltem a citrom h?j?t, bele?t?ttem a toj?sokat is, ?s apr?nk?nt, ahogy dolgoztam ?ssze a t?szt?t a citrom lev?t is hozz?csepegtettem. Nekem kellett az eg?sz citrom leve a t?szt?ba, de ?rdemes el?sz?r csak a fel?nek a lev?t hozz?tenni, mert a toj?sok m?ret?t?l is f?gg, mikor ?ll ?ssze a t?szta. Ami egy sz?p sima, se nem l?gy, se nem kem?ny, nagyon j?l form?zhat? t?szta lett. Mikor k?szen volt, folpackba csomagoltam ?s egy ?r?ra h?t?be tettem.

 


K?zben a di?t durv?ra ledar?ltam k?ses apr?t?val ?s serpeny?ben kiss? megpir?tottam. Ne hagyj?tok ki ezt a m?veletet, mert ett?l lesz ez a s?tem?ny igaz?n utol?rhetetlen, holott egyetlen recept sem ?rja ezt a mozzanatot. A di?nak valami pazar ?ze lesz a pir?t?st?l, t?nyleg ?g ?s f?ld a k?l?nbs?g a pir?tatlan verzi?hoz k?pest. Csak arra vigy?zzatok, nehogy meg?gess?tek. Amikor kih?lt a di?, hozz? kevertem a h?zi van?li?s krist?lycukromat is, ?s az eg?szet ?tettem egy kisebb t?lk?ba.

Mikor leh?lt a t?szta, lisztezett deszk?n kiny?jtottam olyan 3 mm vastags?gra, ?s tetsz?leges form?kat szaggattam bel?le. Nekem hold, csillag, sz?v ?s vir?g kisz?r?m van, ?gy azokat haszn?ltam. Szilikonos s?t?pap?rral b?lelt nagytepsire sorakoztattam a kisz?rt form?kat, majd soronk?nt megkentem a kiss? felvert toj?sfeh?rj?vel a t?szt?kat, azt?n finoman belenyomkodtam a cukros di?ba ?ket a kent fel?kkel a di? fel?, ?gy b?s?gesen ragadt r?juk a finom kever?kb?l. El?meleg?tett 180 fokos als?-fels? s?t?ssel kb. 8-10 percig s?t?ttem.

Szerintem apr?s?ti kateg?ri?ban az egyik legjobb s?tem?ny: extr?n oml?s a t?szt?ja, a pir?tott di?t?l pedig csod?latosan, extr?n di?s ?ze van. S?tisdobozban sok?ig el?ll, de ?gysem lesz r? es?lye. :)


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2023/04...

sponsored links

Keres?s