Preckedli

2017-11-29

sponsored links



Már a harmadik süteménnyel töltjük meg a dobozkánkat. Egy sváb linzerrõl beszélünk, amelyet régen akár a lakodalmakba, de ünnepekkor is örömmel sütöttek. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eláll. Igen ízletes és nem kell hozzá túl sok alapanyag. 

Hozzávalók 15 db elkészítéséhez: 
Elkészítési idõ: 30 perc + 1 óra pihentetés

20 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz

1/3 csomag sütõpor
7 dkg cukor
1 ek. vaníliás cukor
1 db egész tojás
7 dkg vaj/margarin
7 dkg zsír
1 csipet só  
fél citrom leve és reszelt héja

A tetejére: 1 db egész tojás a kenéshez,  3 ek. durvára aprított dió + 3 ek. kristálycukor



    - A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a zsírt, a sütõport, az egész tojást, a fél citrom levét és reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk az egészet, amíg sima tésztát nem kapunk. Folpackba csomagoljuk és minimum 1 órán keresztül pihentetjük, de ha nincs idõnk, akkor praktikusan elõkészíthetjük elõzõ este és másnap kisütjük. Akár több süteménnyel is elõ lehet így készülni és másnap csak sütni kell. 
     

    -Pihentetés után egy lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag tésztalapot nyújtunk ki a tésztából. Sokan 1 cm vastagságúra is meghagyják a preckedlit. Ez már tényleg ízlés kérdése. Elõfordulhat, hogy túl puha marad a tészta. Nyújtás elõtt még gyúrjunk bele egy kis lisztet. 
     

    - Tetszõleges formájú kiszúróval vágjuk ki a mintákat és egy sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk ezeket.

     
    - A dióbelet durvára aprítjuk egy késsel és 3 ek. kristálycukorral összekeverjük. 

     
    - 1 db egész tojást felverünk és bekenjük vele a sütemények tetejét, majd a cukros dióval megszórjuk mindegyiket. 
     

    - Elõmelegített sütõben kb. 180 °C-on 15 - 20 percig sütjük. Majd vegyük ki a sütõbõl és hagyjuk kihûlni. Jól záródó dobozban hosszú hetekig eláll!


    Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2017/11/prec...

    sponsored links

    Keres?s