Preckedli
sponsored links
Már a harmadik süteménnyel töltjük meg a dobozkánkat. Egy sváb linzerrõl beszélünk, amelyet régen akár a lakodalmakba, de ünnepekkor is örömmel sütöttek. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eláll. Igen ízletes és nem kell hozzá túl sok alapanyag.
Hozzávalók 15 db elkészítéséhez:
Elkészítési idõ: 30 perc + 1 óra pihentetés
20 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
1/3 csomag sütõpor
7 dkg cukor
1 ek. vaníliás cukor
1 db egész tojás
7 dkg vaj/margarin
7 dkg zsír
1 csipet só
fél citrom leve és reszelt héja
A tetejére: 1 db egész tojás a kenéshez, 3 ek. durvára aprított dió + 3 ek. kristálycukor
-Pihentetés után egy lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag tésztalapot nyújtunk ki a tésztából. Sokan 1 cm vastagságúra is meghagyják a preckedlit. Ez már tényleg ízlés kérdése. Elõfordulhat, hogy túl puha marad a tészta. Nyújtás elõtt még gyúrjunk bele egy kis lisztet.
- Tetszõleges formájú kiszúróval vágjuk ki a mintákat és egy sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk ezeket.
- A dióbelet durvára aprítjuk egy késsel és 3 ek. kristálycukorral összekeverjük.
- 1 db egész tojást felverünk és bekenjük vele a sütemények tetejét, majd a cukros dióval megszórjuk mindegyiket.
- Elõmelegített sütõben kb. 180 °C-on 15 - 20 percig sütjük. Majd vegyük ki a sütõbõl és hagyjuk kihûlni. Jól záródó dobozban hosszú hetekig eláll!